Sluit je aan

Is jouw favoriete strandterras al plasticvrij?

14 juli 2022

Aan de hele Nederlandse kust zijn al veel plasticvrije terrassen te vinden; je ziet ze op deze kaart. Deze ondernemers laten met hun overstap naar een plasticvrij terras zien dat het goed mogelijk is van het wegwerpplastic af te komen. Zonder in te leveren op een goede horeca-ervaring voor klanten. Zo zijn er in Bloemendaal en Zandvoort inmiddels veertien strandpaviljoens plasticvrij. De gemeentes Bloemendaal en Zandvoort helpen de horecaondernemers op zoek te gaan naar alternatieven. Want deze gemeentes zijn trots op hun stranden en zee en willen deze graag schoon houden.

Simpele oplossingen

Het weglaten van single use plastics is goed mogelijk, omdat er vaak al simpele bestaande oplossingen zijn. Zoals glazen potjes voor saus en een knijpfles honing in plaats van honingstaafjes. Ook blijkt vaak dat veel mensen geen melkcupje nodig hebben als ze een cappuccino of koffie verkeerd bestellen. Daarnaast hoeven koekjes en pepermuntjes niet per se verpakt te worden. Het initiatief Plasticvrij Terras roept horecaondernemers aan zee daarom op te beginnen met het maken van een lijst van alle wegwerpplastics die op hun terras gebruikt worden en zelf een keuze te maken voor het alternatief. Als dat gelukt is, mag de horecazaak het bordje ‘Plasticvrij Terras’ ophangen.

Is jouw favoriete terras plasticvrij?

Bekijk op de kaart van Plasticvrij Terras of jouw favoriete strandtent ook al plasticvrij is. Zo niet, deel dan deze goede tips met ze. Naast Plasticvrij Terras zijn er nog meer initiatieven voor plasticvrije horeca aan het strand, zoals het programma Schone Stranden.

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.