Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Naast de oudste hockeyclub op het Europese vasteland wil het Amsterdamse AH&BC ook de meest duurzame zijn. En daar maken ze belangrijke slagen in. Clubmanager Alexia Sifneos vertelt welke duurzame doelen de club voor ogen heeft en met welke concrete oplossingen ze die ambitie waarmaken.

“Het Europees hockeytoernooi dat we in 2020 zouden organiseren, was de aanleiding voor grote stappen in verduurzaming”, legt Alexia uit. “We wilden daar het eerste zero waste hockeytoernooi van maken. ABN AMRO had op de club net een duurzaamheidsscan uitgevoerd en er zat al een duurzaamheidscommissie in het zadel. Toen kwam corona."

Tot de enkels in plastic

“De pandemie zette een streep door het toernooi, maar niet door onze ambities”, gaat  Alexia verder. “Door corona hadden we een legere agenda en dus meer tijd om plannen te maken. Daarbij keken we breder dan het toernooi en verder vooruit. We stelden onszelf als doel om in 2025 ver te zijn op het gebied van energie, mobiliteit, horeca en materiaal. Alles moet dan een stuk groener. We begonnen met het aanpakken van onze grootste ergernis: de plastic bier- en limonadebekertjes. Op zondagen na wedstrijden stonden we soms tot onze enkels in het plastic afval.”

Zelfs zonder statiegeld

“We vervingen al onze bekers voor herbruikbare hardcups. Zelfs zonder statiegeld brengen genoeg jonge en volwassen spelers hun lege bekers netjes terug. Het scheelt dat ze al gewend waren om de lege pitchers terug te brengen, waar ze limonade en bier uit schenken. De trainers kregen trouwens allemaal hun eigen herbruikbare koffiemok. De kartonnen koffiebekers die we nog wel gebruiken, zamelen we apart in. Die laten we recyclen tot toiletpapier. Van ABN AMRO kreeg onze club ook een watertappunt, waar iedereen een eigen bidon kan vullen. Zo drongen we zwerfafval flink terug.”

Grijpers bij de wedstrijdtafel

“Voor het afval dat er nog wel ligt, maken we iedereen verantwoordelijk”, stelt Alexia. “We betrekken de hele club erbij. Daarom doen we bijvoorbeeld enthousiast mee met de Landelijke Opschoondag. De laatste keer namen daar zo’n zeventig kinderen met hun ouders aan deel en haalden ze bijna zestig kilo zwerfafval op. Bij wedstrijden zetten we voortaan afvalgrijpers bij de wedstrijdtafel, zodat het voor spelers en supporters sneller een gewoonte wordt om tussendoor een rondje afval te rapen. Om zwerfafval te voorkomen, staat bij elk veld een kliko om petflesjes te verzamelen en een bak voor restafval.” Lachend: “Dat kinderen de petflesjes uit de bak halen voor het statiegeld, vind ik alleen maar mooi: ze kennen dus de waarde van afval.” 

Hoedjes van afgekloven bidons

“Waar we nu druk mee zijn, is upcycling” vertelt Alexia trots. “We ontdekken steeds meer wat afval waard is. We laten bijvoorbeeld van oude sponsordoeken ballentassen maken voor de trainers. En we vonden een bestemming voor de afgekloven bidons, waarvan we er elke week tientallen langs het veld vonden. Een bedrijfje dichtbij heeft een mal gemaakt, dat het plastic van die wegwerpbidons omvormt tot de kleine gekleurde trainingspionnetjes, die we hoedjes noemen. De koffiedrab die we verzamelen, laten we ophalen door een partner die er likeur en zeep van maakt. Zo maken we overal een kringloop van.” 

Een club met nul afval

“Met dezelfde ogen keken we naar alle sportkleding en sportmateriaal”, vervolgt Alexia. “Gevonden voorwerpen en hockeyschoenen van de eerste elftallen brengen we naar de Sport Spullen Bank van Amsterdam, clubkleding verkopen we op een tweedehandsmarkt voor leden en gebruikte hockeysticks doneren we aan de Hockey Dreams Foundation voor Afrika. Uiteindelijk willen we naar een club met nul afval. En klimaatneutraal zijn. Dat laatste lukt aardig, omdat we met onze zonnepanelen, ledverlichting langs alle velden, zelfsluitende kranen en sensoren op lampen, heel weinig energie gebruiken.”

Voorbeeldrol voor kinderen

“Als club staan we midden in de samenleving” besluit Alexia. “Zeker voor kinderen hebben we een belangrijke voorbeeldrol. Hele generaties groeien hier op. Omdat we hun toekomst serieus nemen, nemen we onze duurzame doelen serieus. We laten graag zien dat die toekomst vandaag begint. Dit jaar organiseerden we rond Pasen weer ons Europees hockeytoernooi met publiek. En daar hadden we nauwelijks afval. We zijn de oudste club en een grote club. Maar onze voetafdruk maken we graag zo klein mogelijk. Dat we al zo ver zijn, maakt me ongelofelijk trots op iedereen.”