Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Als Supporter van Schoon zet jij je graag in voor een schonere omgeving. Hoe fijn is het als de gemeente enthousiaste bewoners beloont met goede materialen? In Utrecht werkten een betrokken bewoner en een wijkopzichter samen aan een slimme oplossing: de grijperhub. Op vijf plekken in de stad maken zwerfafvaljagers er gretig gebruik van. 

In 2019 staken een betrokken bewoner en wijkopzichter Jaco Brobbel Dorsman de koppen bij elkaar. Ze vroegen zich af hoe ze grijpers dag en nacht beschikbaar konden maken voor enthousiaste bewoners van de wijk Lunetten.

Minibieb voor afvalgrijpers 

“We dachten meteen aan het fenomeen minibieb”, vertelt Jaco. “De kastjes in voortuinen waar mensen een boek kunnen pakken, waren voor ons een mooi voorbeeld. We wilden een soort minibieb voor afvalgrijpers maken. En daarbij het liefst materiaal hergebruiken. Zo kwamen we op het idee om een afgedankte groene afvalbak om te bouwen. Daar hebben een paar mannen van stadsonderhoud ons bij geholpen. In de bak is plaats voor zo’n zes grijpers en afvalzakken. Aan de zijkant kwam een kastje om de hub met een code te openen. Afvalrapers deelden die code in hun bestaande WhatsApp-groepen. We merkten meteen dat bewoners de grijperhub in de voortuin van de bewoner graag gebruikten!” 

Officieel uitgiftepunt  

Het goede voorbeeld van de grijperhub in Lunetten vond al snel navolging. Jaco: “In de wijk Zuilen hing een Supporter van Schoon vier grijpers met klemmen aan een bestaande minibieb.” Ondertussen ontwikkelde ze nog een nieuwe versie van de grijperhub: de PlandelPod. Jaco: “De Plandelpod is een kleurrijke grijperhub gemaakt van het plastic dat bewoners uit de buurt eigenhandig bij elkaar geplandeld hebben. Het bewijs dat afval waarde heeft! Inmiddels heeft de gemeente het concept geadopteerd bij milieustraten als officieel uitgiftepunt van zwerfafvalmaterialen.”

Altijd antwoord op behoefte 

“Op dit moment staan er zo’n vijf verschillende grijpershubs, verspreid over de stad”, zegt Jaco. “En die worden allemaal intensief gebruikt. We breiden het aantal grijperhubs heel graag verder uit. Daarbij is wel essentieel dat het plaatsen van zo’n hub altijd het antwoord moet zijn op een behoefte van bewoners. Het heeft geen zin om als gemeente overal van die verzamelpunten te maken. We polsen wel bij enthousiaste opschoners of het plaatsen van een grijperhub hun opruimactiviteiten makkelijker maakt. Als dat zo is, dat kijken we wat voor die plek de beste oplossing is om een aantal grijpers op te bergen en binnen handbereik te hebben.”

Kom in actie 

Wil jij bij jou in de buurt ook een grijperhub beginnen? Neem contact op met je gemeente en informeer naar de mogelijkheden.