Sluit je aan

Gemeenten Waalwijk en De Bilt winnen een award

14 juni 2022

Stichting Afvalfonds Verpakkingen, die streeft naar zoveel mogelijk hergebruik van verpakkingen, reikte op 9 juni de Awards voor het eerst uit. De debuterende jury vond dat Waalwijk de meest effectieve communicatiecampagne over zwerfafval had. In verschillende communicatie-uitingen liet de gemeente haar inwoners, verenigingen en ondernemers zelf aan het woord. “Zo komt de boodschap ‘afval is waardevol’ extra krachtig over”, oordeelde de jury, die ook fan was van de social media-aanpak van de Brabantse gemeente. Communicatieadviseur Marlou Lemoine en haar collega’s van gemeente Waalwijk vinden het een enorme eer dat zij de award hebben gewonnen. “Door inwoners en ondernemers zelf aan het woord te laten, willen we anderen inspireren met hun verhalen. Het leverde mooie, persoonlijke verhalen op. Ook gingen we naar onze afvalverwerkers en lieten dit zien in pakkende filmpjes. Zo leert de kijker hoe belangrijk afval scheiden is.”

Aanpak op basis van data

De Bilt won een award als gemeente met het beste samenwerkingsinitiatief om zwerfafval terug te dringen. De gemeente zette een project op met een sociale onderneming en het Zwerfafvalkompas van de landelijke community GoClean. Dit kompas is een tool die via data inzicht geeft in de lokale zwerfafvalsituatie. Juist deze datagedreven aanpak kon de jury bekoren: “Er wordt kennis en data ontwikkeld en ondernemers worden aangesproken op basis van resultaten.” Ook maakte de campagne gebruik van sportieve opruimacties.

Het idee om een zwerfafvalkompas te gebruiken kwam van Laura Graus. “Ontzettend tof dat we gewonnen hebben!”, zegt de adviseur duurzaamheid van De Bilt. “Zoals het juryrapport ook al meldt, is het een eenvoudig uitrolbaar initiatief. Het verbaast me daarom dat dit blijkbaar zo innovatief is en dat niet meer gemeenten het gebruiken.”

Naast deze twee awards werden er nog vijf andere awards uitgereikt. Deze cases gingen niet over zwerfafval maar bijvoorbeeld over het recyclen van verpakkingsmateriaal.

Laat je inspireren

Meer weten over de succesvolle werkwijze van De Bilt en Waalwijk? Je leest er meer over op de website van de Afvalfonds Verpakkingen Awards 2022. TIP: lees ook eens een van de vele inspirerende verhalen van gemeenten en bedrijven die zwerfafval aanpakken.

Elke maand nieuws, tips en inspiratie ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Nog meer

Supporternieuws

Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.