Sluit je aan

Friesland 100% zwerfafvalvrij krijgt vleugels

13 januari 2022

Wat goed is, groeit. Dat geldt ook voor het succesvolle project Friesland 100% zwerfafvalvrij. Daarbij werken inmiddels 18 gemeenten samen met Omrin, Circulair Friesland, de Friese Milieu Federatie en Stichting Nederland Schoon. Op 1 januari nam de Friese Milieu Federatie het project over van Nederland Schoon.  

Wat in oktober 2019 startte bij Beachclub Lemmer als nieuw initiatief van Nederland Schoon, groeide uit tot een brede samenwerking om Friesland zwerfafvalvrij te krijgen. Inmiddels zetten 18 gemeenten zich met milieuorganisaties, afvalverwerkers, ondernemers, scholen, verenigingen en bewoners in voor een schone provincie. Op 1 januari droeg Nederland Schoon het project over aan de Friese Milieu Federatie. 

Vliegwiel voor succes 

Het enthousiasme voor het initiatief blijft groot bij de deelnemers. Vier gemeenten hebben al aangegeven dat ze graag in de stuurgroep plaatsnemen, zodat er een brede gemeentelijke vertegenwoordiging is. Nederland Schoon blijft wel betrokken bij Friesland 100% zwerfafvalvrij. Als lid van de stuurgroep en als mede-organisator van een kennisevenement voor alle deelnemende gemeenten. Directeur Helene van Zutphen: “Het is geweldig om te zien dat onze initiatieven groeien en overgenomen worden. Dat is een compliment voor de samenwerking tussen alle partijen. Wij zijn graag dat vliegwiel voor succes.”  

Download het kennisdocument 

Om iedereen deelgenoot te maken van de inzichten en bevindingen binnen het project Friesland 100% zwerfafvalvrij, is een uitgebreid kennisdocument opgesteld: Een schone regio – Hoe bundel je de krachten? Dit document en het bijbehorende webinar was voor diverse partijen al aanleiding om constructief met elkaar in gesprek te gaan. Jij vindt er ongetwijfeld ook de kennis en ervaring in om bestaande verbanden met buurgemeenten en partners te verbeteren of nieuwe allianties te smeden in de gezamenlijke strijd tegen zwerfafval. Een kwestie van downloaden en doen!