Sluit je aan

FEBO: goed voor milieu én voor gasten

9 juni 2022

“Wij zijn de banketbakker onder de snackbars”, stelt Ferry Stevens, kwaliteitsmanager bij FEBO. “Alle snacks worden iedere ochtend vers bereid en liggen diezelfde dag in onze vestigingen. En we doen meer om onze gasten de beste kwaliteit te leveren. We luisteren daarvoor goed naar hun wensen. Ook luisteren we naar mensen die juist geen gast zijn. Zo hoorden we jaren geleden van veel mensen dat ze graag bijdragen aan een beter milieu. In die tijd waren we net bezig met een proefproject in Amsterdam. Het doel van dit project was minder zwerfafval van onze friet- en snackverpakkingen in de binnenstad. We zijn er toen met kartonnen verpakkingen gaan werken.” Deze aanpak had succes: er belandde 30% meer afval in de afvalbak. Ferry denkt dat dit te maken heeft met een gun-gehalte. “In veel gemeentes wordt het oud papier opgehaald door een sportvereniging, en mensen gunnen die vereniging hun inkomsten. Dus zijn ze eerder geneigd om papieren afval wel netjes in een afvalbak te doen.”

Niet doorlekken

Minder zwerfafval en gasten die willen bijdragen aan een beter milieu waren voor FEBO genoeg redenen om voor alle vestigingen over te stappen op karton. Ook dit karton moet natuurlijk aan de kwaliteitsnormen van FEBO voldoen, vertelt Ferry. “Uiteraard moet de verpakking stevig genoeg zijn. En als de gast een frietbakje op zijn schoot zet, mag het niet doorlekken op de kleding.” Al met al is het FEBO gelukt om goede kartonnen verpakkingen te introduceren. Alleen de milkshakebekers hebben nog een coating zodat ze niet lekken.

Eigen bakje mee

Denkt FEBO ook na over de mogelijkheid voor gasten om hun eigen beker of frietbak mee te nemen? Ferry: “Dat is lastig als het om de dranken gaat. Een beker van de gast moet maar net onder het drankenapparaat passen. Als iemand friet of een snack op zijn eigen bord wil kan dat natuurlijk, maar die vraag krijgen we niet.” Het gebruik van eigen FEBO-servies dan, dat na gebruik de vaatwasser ingaat? “Dat vraagt om flink wat ruimte: van een vaatwasser en van het servies. Die ruimte hebben onze vestigingen vaak helaas niet, omdat ze niet al te groot zijn.”

‘Papier hier!’

FEBO wil nog meer stappen zetten voor een (zwerf)afvalvrije wereld. Het bedrijf heeft hier bijvoorbeeld over nagedacht met de HAS Hogeschool. Ferry: “We kwamen onder andere op het idee om een vuilnisbak te introduceren à la Holle Bolle Gijs in de Efteling. Zo’n prullenbak die zegt: ‘Papier hier. Dank u!’, werkt als een magneet op kinderen, maar werkt ook bij volwassenen. Om zoiets voor alle winkels te introduceren, is nog een brug te ver, helaas. Maar, wat in het vat zit, verzuurt niet, dus wie weet, ooit …”

Ook minder (zwerf)afval?

Wil jouw bedrijf of gemeente net als FEBO bijdragen aan minder (zwerf)afval? Wist je dat met een betere vormgeving en plaatsing van afvalbakken de hoeveelheid afval tot 50% kan afnemen? Bekijk ons Stappenplan voor afvalbakken. En lees ook eens ons Stappenplan om gezamenlijk te komen tot minder zwerfafval van fastfoodverpakkingen.

Themapagina Fastfood

Elke maand nieuws, tips en inspiratie ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.