Sluit je aan

Duizenden complimenten voor retailondernemers

8 juli 2021

Ondernemer Nederland Schoon 2

Zelfstandig retailondernemers zetten zich extra in voor hun buurt of wijk. Het schoonhouden van de omgeving hoort daar ook bij. Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum: “De zelfstandig ondernemer is van groot belang voor de leefbaarheid van buurt, dorp of stad.” Dat licht ze bevlogen toe.

“Onze leden werken allemaal voor eigen rekening en risico”, begint Hoogstraaten enthousiast te vertellen. “Ook als ze onder de vlag van een franchiseorganisatie werken, zoals de supermarkten. Het zijn dus lokale ondernemers die hun klanten en hun omgeving als geen ander kennen. En die klanten kennen de ondernemer. Dat maakt dat de ondernemer zich ook verantwoordelijk voelt voor zijn klanten en de omgeving. Het schoonhouden van de omgeving is dan logisch. Net zoals ze de plaatselijke sportvereniging ondersteunen, of activiteiten voor scholen of ouderen en hulpbehoevenden.” Kortom, die zelfstandige ondernemer is belangrijk voor de leefbaarheid in zijn buurt, wijk of dorp. 

BRANCHEORGANISATIE

Het Vakcentrum is een brancheorganisatie. Hoogstraaten: “Wij behartigen de belangen voor zelfstandige retailondernemers en franchisenemers, met in totaal zo’n 2.800 winkels. Dat zijn supermarkten, foodspecialiteitenwinkels, winkels in huishoudelijke artikelen, kookwinkels, speelgoedwinkels, slijterijen en drogisterijen. Wij behartigen hun belangen lokaal, nationaal en Europees. Daarnaast geven we advies over en ondersteuning bij ondernemerschap en werkgeverschap, innovatie, digitalisering en duurzaamheid.” 

SAMEN WERKEN AAN EEN SCHONE EN VEILIGE OMGEVING

“Klanten vinden een schone omgeving natuurlijk ook gewoon prettig”, vertelt Hoogstraaten verder. “Mensen voelen zich plezieriger bij het winkelen in een schone en nette omgeving. En de klant voelt zich ook veiliger,zo blijkt uit onderzoek. Het moet dan ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn van gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren om een prettige winkelomgeving te bieden.” 

OOK SAMEN MET NEDERLAND SCHOON

Op de vraag waarom het Vakcentrum sinds een aantal jaren met Nederland Schoon samenwerkt, antwoordt Hoogstraaten dat samenwerking voor de hand ligt. “Niet eens zozeer om onze leden te wijzen op het belang van een schone omgeving - dat is voor hen echt wel duidelijk. Maar om elkaar de helpende hand toe te steken. Zo kunnen onze leden beschikken over de afvalbakken van Nederland Schoon en de campagnematerialen in het kader van de Landelijke Opschoondag. En via ons kan Nederland Schoon een grote groep ondernemers bereiken.” 

LANDELIJKE OPSCHOONDAG

Hoogstraaten is erg te spreken over die Landelijke Opschoondag. “Onze leden doen dan vaak een stap extra. Zoals een Zeeuwse supermarktondernemer die niet alleen rond zijn winkel schoonmaakt maar dan ook een stuk strand aanpakt. Of in Friesland, waar winkelmedewerkers een gracht leegvisten.” Ze rekent erop dat dat bij de volgende Opschoondag weer zo is. “Ervan uitgaande dat corona dan geen belemmering meer is.” 

NIET VRIJBLIJVEND

Voor een deel van de leden zijn de activiteiten overigens niet vrijblijvend, wil Hoogstraaten nog gezegd hebben. “Wij kennen het Super Supermarkt Keurmerk toe aan supermarktondernemers die lokaal en maatschappelijk betrokken ondernemen. Bij hen letten we natuurlijk extra op hoe zij met hun omgeving omgaan. Dat is een van de elementen die we toetsen voor we het keurmerk toekennen.”  

DUIZENDEN COMPLIMENTEN

Hoogstraaten besluit waarmee ze begint: “Zelfstandig ondernemers doen altijd iets extra’s voor hun buurt. Voor die inzet voor de lokale gemeenschap hebben we afgelopen jaar ook duizenden complimenten verzameld van consumenten in het kader van onze campagne ‘De zelfstandig ondernemer heeft MEERwaarde’. Dat gaat dus verder dan het schoonhouden van de omgeving. De zelfstandig ondernemer is van groot belang voor de leefbaarheid van buurt, dorp of stad. Dat blijf ik benadrukken.”