Sluit je aan

Disney Channel onthult de últieme recycle machine

11 april 2022

Gooi al je creativiteit in de strijd, en bedenk de ultieme recycle machine. Dat was de oproep die Disney Channel in oktober vorig jaar deed aan alle kinderen in de Benelux. Het moest een machine worden die makkelijk afval verzamelt én recyclet. Op 19 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, werd de últieme machine, verbeeld als technologisch kunstwerk, onthuld.

Honderden kleurrijke tekeningen, interessante ideeën en prachtige ambities werden door de kinderen op papier gezet en opgestuurd. Uiteindelijk waren er 3 ontwerpen van co-creators die kunstenaar en technoloog Lefki Mevissen het meest inspireerde. Deze werden gebruikt in het definitieve ontwerp van de Super Upcycle Machine 3000.

Zo werkt de machine

De Super Upcycle Machine 3000 ziet eruit als een imposant voertuig, en heeft vijf onderdelen die verbonden zijn met elkaar. Er is een scheidingscentrum dat afval herkent en sorteert. Er is een recycle-unit, die grondstoffen uit het afval haalt. Er zijn opslagsilo’s, die de teruggewonnen grondstoffen opslaan, en er is een productiestation dat nieuwe voorwerpen maakt met de grondstoffen uit de opslagsilo’s. Tot slot zijn er zonnepanelen, een windturbine en een handgenerator, die groene stroom opwekken en er zo voor zorgen dat de machine werkt.

"Kinderen zijn de toekomst en daarom is het extra belangrijk dat er naar hun ideeën geluisterd wordt. Met de verbeelding van deze últieme recyclemachine laten we zien hoe afvalstromen precies werken en dat afval een grondstof kan zijn iets voor iets nieuws. Op die manier hopen we andere kinderen en volwassenen te kunnen inspireren.” - Lefki Mevissen

Bekijk de onthulling

Het technologisch recycle kunstwerk werd tijdens de Landelijke Opschoondag voor het eerst aan publiek getoond. Dat gebeurde in NEMO Science Museum, het wetenschaps- en technologiemuseum voor kinderen in Amsterdam.