Sluit je aan

Burgemeester als ambassadeur

5 oktober 2021

Met een grijper en afvalzak in de hand staat hij op LinkedIn: Emile Jaensch, de burgemeester van Oegstgeest. Op zijn tweewekelijkse rondje afvalrapen geeft hij graag het goede voorbeeld aan de ruim 25.000 inwoners die zijn gemeente telt.  

“Ik geloof sterk in zelfredzaamheid”, zegt burgemeester Emile Jaensch. “De gemeente, dat zijn we allemaal zelf. Als ik zie hoe betrokken bewoners sportverenigingen, een buurthuis, een filmavond en een kringloopwinkel bestieren, dan moet het ons onderling ook lukken om de gemeente afvalvrij te houden. Daar draag ik zelf ook graag aan bij.” 

Duimpje omhoog 

“Zwerfaval is een lastig probleem, dat we alleen met elkaar kunnen oplossen. Daarom doe ik in Oegstgeest wat ik eerder in Amsterdam deed: een eigen stukje schoonhouden. Tegenover mijn huis is een groot parkeerterrein, waar af en toe lege blikjes, flesjes en fastfoodverpakkingen liggen. Als Supporter van Schoon heb ik dat terrein geadopteerd en ik maak er elke twee weken een rondje. Soms alleen, soms gezellig samen met mijn partner. Ik doe dat natuurlijk niet met mijn ambtsketen om, dus vaak herkennen de mensen me niet. Ze geven me meestal wel een duimpje omhoog als ze me zien afvalrapen. Regelmatig raak ik met inwoners in gesprek over zwerfafval. Ik vertel ze dan hoe makkelijk en leuk het is om zelf de handschoen op te pakken.”  

Een structurele invulling 

“Mijn collega’s uit het college vinden het bijzonder wat ik doe, omdat bestuurders in de regel een deel van hun vrije tijd invullen met iets anders besturen. Ik leg ze met liefde uit dat afvalrapen juist heel verfrissend is. Letterlijk, omdat je lekker een frisse neus haalt. Maar ook figuurlijk, omdat je dan eens snel en direct resultaat van je werk ziet. Veel bestuurlijk werk gaat tenslotte over moeilijke kwesties op de lange termijn. Dan is na een half uurtje een schoon parkeerterrein achterlaten ontzettend bevredigend. Veel collega’s doen elk jaar mee aan de Landelijke Opschoondag in maart en dat is een mooie manier om zwerfafval te agenderen. Een gebied adopteren geeft daar ook een structurele invulling aan. Daar wil ik onze inwoners voor motiveren.”  

Kijk wat je zelf kunt doen 

“In Oegstgeest zijn we gelukkig al heel alert op zwerfafval. We staan regelmatig in de een of andere top tien van gemeenten waar het prettig wonen is. Vooral omdat mensen hier een beetje op elkaar letten, in de goede zin van het woord. Naast die leefbaarheid vinden we  duurzaamheid heel belangrijk. Dat dragen we onder meer uit op een speciale website, waar we mensen inspireren, informeren en motiveren. Bijvoorbeeld rond het scheiden van afval, het besparen van energie en het hergebruiken van materialen. De gemeente zwerfafvalvrij houden hoort beslist in dat rijtje thuis. De boodschap is daar: kijk wat je zelf kunt doen. Ik kan ook collega-burgemeesters alleen maar aanraden een stukje van hun eigen gemeente te adopteren en af en toe zo’n afvalommetje te maken. Ik weet zeker dat ze er net zoveel plezier in krijgen als ik.”  

 Supporter worden? 

Wil je ook het goede voorbeeld geven en een stukje van je stad of dorp adopteren? Kijk dan op de site van Nederland Schoon. Daar staan bovendien meer manieren om als gemeente werk te maken van zwerfafval.