Sluit je aan

Afvalvrije evenementen in Zwolle

13 januari 2022

De gemeente Zwolle kijkt uit naar het voorjaar. Hopelijk zijn Koningsdag en het Bevrijdingsfestival dan de eerste evenementen die weer doorgang vinden. Zwolle wil die evenementen een stuk schoner maken met de invoering van een afvalvrij bekersysteem en de hulp van horeca-ondernemers en evenementenorganisaties. Iskander Tuqan, Beleidsmedewerker Evenementen, vertelt hoe de gemeente zich daarop voorbereidt.      

“Zonder corona zou Zwolle een drukke evenementenkalender hebben”, zegt Iskander. “Ons straatfestival met 20 podia trekt altijd tienduizenden bezoekers, net als onze halve marathon. En carnaval is natuurlijk een grote publiekstrekker, maar daar lijkt ook een streep door te gaan. We mikken er nu op dat we in april Koningsdag kunnen vieren en in mei Bevrijdingsdag. Allebei grote evenementen, die we zo schoon mogelijk willen organiseren.” 

Grote open publiekstrekkers 

“Tijden zijn veranderd”, meent Iskander. “Het kan niet zo zijn dat na elk evenement een tapijt van platgetrapte plastic bekers overblijft. Het publiek wil ander met onze planeet omgaan. De lokale ondernemers en wij als gemeente ook. Voor kleine evenementen is dat vrij eenvoudig te regelen. Voor gesloten evenementen met hekken eromheen en toegangskaartjes ook nog wel. Juist de grote open publiekstrekkers afvalvrij maken is een flinke uitdaging. Daarom hebben we eerst ons licht opgestoken bij collega’s in Leiden, waar ze goede ervaringen hebben met een bekersysteem bij het stadsbreed vieren van Leidens Ontzet.”   

Minder schoonmaakkosten 

“Daarna bekeken we de mogelijkheden van het inzamelen en laten recyclen van bekers”, vervolgt Iskander. “Onze lokale afvalverwerker is niet ingericht op het gescheiden recyclen van grote hoeveelheden bekers. Daarom zijn we in gesprek met verschillende leveranciers die plastic glazen leveren en goede ideeën hebben over statiegeldsystemen, inzamelen en recyclen. De komende weken maken we kennis met nog een aantal partijen.  Ons eerste beeld is dat de aanschafkosten meevallen: zo’n 10 cent per beker. Bovendien hebben we met afvalvrije bekersystemen ook aanzienlijk minder schoonmaakkosten.”  

 Veel wederzijds begrip 

“Toch doen we over de investering zeker niet geringschattend”, stelt Iskander. “De horeca-ondernemers en evenementenorganisaties in Zwolle staan te popelen om aan de slag te gaan, maar ze komen we uit heel zwaar weer. We denken vanuit de gemeente daarom mee hoe we ze zeker bij de eerste evenementen financieel kunnen ondersteunen bij het invoeren van een afvalvrij bekersysteem. En we zullen coulant moeten zijn voor ondernemers die oude bekervoorraden eerst willen opmaken. Gelukkig zijn de contacten goed en is er veel wederzijds begrip. En een gezamenlijk doel. Want dát we schonere evenementen gaan organiseren, staat vast.”  

Top drie tips  

“Misschien zou het nog mooier zijn als de landelijke overheid met duidelijke en strengere milieuwetgeving rond evenementen zou komen. Aan de andere kant geven lokale oplossingen de ruimte voor maatwerk. In Zwolle zijn we echt op zoek naar een vorm die het beste past bij onze evenementen, ons publiek en onze ondernemers.” Gevraagd naar zijn top drie tips voor andere gemeenten, somt Iskander op: 

1. Betrek ondernemers 
Creëer betrokkenheid onder lokale horeca-ondernemers en evenementenorganiaties. Houd daarbij rekening met de financiële én emotionele gevolgen van de coronacrisis.  
 
2. Leer van anderen 
Denk nooit dat je de wijsheid in pacht hebt, maar sta open voor suggesties en praktijkervaringen van anderen. Van andere gemeenten tot leveranciers en ondernemers. 
 
3. Weet wat het kost 
Breng tijdig in kaart welke investering in geld en tijd is gemoeid met de invoering van afvalvrije bekersystemen. Dan kun je ook tijdig die investering ondersteunen en verdelen.