Sluit je aan

7x tips voor een afvalvrije stranddag

14 juli 2022

Van een schoon strand geniet je nóg meer. Daarom hebben we 7 gouden tips verzameld voor iedereen die de kust graag zwerfafvalvrij maakt en houdt.

Op een schoon strand is het fijn. En een schoon strand houdt de kust en zee gezond. Samen vóór een schoon strand en tegen de plasticsoep met deze 7 tips! 

1. Maak het jezelf gemakkelijk

Op bijna alle stranden in Nederland zijn afvalbakken aanwezig. Bij de strandopgang bijvoorbeeld. Nog makke-lijker is het om zelf een afvalzak mee te nemen. Dan kun je altijd snel je verzamelde afval kwijt, waar je ook bent.

2. Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Door zelf afval op te ruimen, inspireer en motiveer je andere badgasten om hetzelfde te doen.

3. Weg met wegwerpmaterialen

Of je nu je favoriete, plasticvrije strandpaviljoen bezoekt, of zelf lekkere hapjes en drankjes meeneemt: kies waar mogelijk voor spullen die je vaker gebruikt. Dus vervang je plastic wegwerpservies voor herbruikbaar servies van bijvoorbeeld bamboe of maïs. Gebruik een duurzame waterfles in plaats van plastic flesjes. Neem een thermoskan koffie mee in plaats van een coffee to go in een wegwerpbeker.

4. Maak er een strandjutwedstrijd van

Strandjutten is vooral voor kinderen een leuke en spannende bezigheid. Wie vindt in de kortste tijd het meeste zwerfafval? En wie vindt het gekste item?

5. Ploggen in de branding

Raap bij het wandelen of joggen telkens het afval op dat je tegenkomt. Zo houden we de stranden samen schoon!

6. Boskalis Beach Cleanup

In augustus ruimen duizenden vrijwilligers in 30 etappes de héle Noordzeekust op. Stichting De Noordzee vraagt met deze Boskalis Beach Cleanup aandacht voor het afvalprobleem op onze stranden. Doe jij dit jaar ook mee?

7. Strandasbak of zakasbak

Roker? Doe je sigarettenpeuk in een strandasbak of neem een zakasbakje mee. Kleine moeite, groot resultaat.

Nog meer tips?

Maak het leuk voor je kinderen om samen zwerfafval te verzamelen. Stichting De Noordzee heeft een boekje gemaakt met heel veel tips en weetjes over zwerfafval aan het strand. Download hier de PDF.