Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

‘Rommelraper’. Zo noemt Koen Berfelo uit Arnhem zichzelf. Toch raapt hij heus niet altijd zwerfafval op. “Het opruimen van afval van anderen is geen obsessie van me. Hoewel ik wel altijd in natuurgebieden wat opruim of als ik bijvoorbeeld even te voet boodschappen ga doen.”

Dankzij rommelrapers als Koen die het oprapen van zwerfafval tot een goede gewoonte maken, lukt het steeds beter om Nederland schoner te krijgen en te houden. Hoe heeft Koen het afvalrapen onderdeel van zijn dag gemaakt? Welke tips heeft hij voor andere rapers van zwerfafval?

‘Ik raap niet alles’

Het is niet zo dat Koen bijvoorbeeld altijd een zakje bij zich heeft voor het verzamelen van het zwerfafval dat hij op straat vindt. “Nee, dat niet”, vertelt Koen. “Ik ga niet door het leven met in de ene hand een afvalzak en in mijn andere hand een knijper. Het moet, vind ik, wel leuk blijven. En dus raap ik wanneer het mij uitkomt of als ik eraan denk. Vaak raap ik ook niet alles op wat er ligt. Op sommige plekken is dat gewoon niet te doen. Ik pak op wat ik kan en gooi het daarna weg in een van de afvalbakken ter plekke. Het is dus niet zo dat het kraakhelder is als ik geweest ben. Maar al met al raap ik zo in een week toch best wat op. Heb ik het ergens opgeruimd, dan is het toch minder aantrekkelijk voor anderen om er weer rommel achter te laten. Dat geloof ik wel.”

Tip 1: Stap over je ergernis

Wil je er wat vaker aan denken om zwerfafval op te ruimen? Koen heeft dan drie tips. Begin met het loslaten van je ergernis over zwerfafval op straat. “Dat bied je namelijk niks”, vertelt Koen. “Over het zwerfafval dat je tegenkomt kun je denken: dat is voor degene die het er al niet neer had moeten gooien. Hij of zij moet het opruimen. Maar dat gaat toch niet gebeuren?! Je kunt het veel beter zelf doen. Mij geeft het zo veel voldoening om de boel schoner te maken. Ik hoef niet meer tegen het afval aan te kijken en ik doe wat concreets tegen het probleem van zwerfafval. Rommelrapen geeft mij elke dag een goed gevoel.”

Tip 2: Adopteer een afvalbak

Koen: “In mijn straat heb ik een afvalbak geadopteerd. Daarover zouden meer mensen moeten weten. Via de gemeente Arnhem heb ik met een simpel mailtje een afvalbak aangevraagd. Voor een plek in de buurt die er een nodig had. De gemeente heeft de afvalbak geplaatst, zelfs op de plaats die ik mocht aanwijzen. Nu haal ik af en toe de losse afvalbak eruit om het afval te legen. Dit werkt prima! Het is een stuk schoner in de straat.”

Tip 3: Motivatie via een zwerfafval-app

“Dat je zelf geen troep maakt op straat heb ik van huis uit meegekregen. Maar eerlijk is eerlijk: tot zo’n vier jaar geleden raapte ik zelden afval op. Totdat ik meer te weten kwam over bijvoorbeeld plastic soep en ik in aanraking kwam met Schone Rivieren van IVN waarmee je zwerfafval letterlijk in kaart kunt brengen. Ook de zwerfafval-app HelemaalGroen werkt fantastisch. Meer dan 11.000 deelnemers maken elke dag met de app circa 600 kilometer vrij van zwerfafval. Door te registreren op welke plekken je opgeruimd hebt, maak je inzichtelijk welk afval veel voorkomt en hoe schoon het ergens is. Ik vind het een mooie motivatie om zo samen met anderen de omgeving goed schoon te houden.”