Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

De Nederlandse stranden worden zeker schoner. Dit weten we uit strandinspecties en uit zwerfafvalonderzoek van onder andere Stichting Noordzee en Nederland Schoon. “Op het oog zie je ook minder plastic afval op de stranden”, vertelt Suzanne. Ze richtte Juttersgeluk op in 2015. De vrijwilligers van Juttersgeluk gaan dagelijks het strand op om zwerfplastic te rapen, zodat de kustlijn en de zee schoner worden. Van het gejutte afval maakt Juttersgeluk circulaire producten. Van sleutelhanger en slinger tot sieraad en sfeerverlichting. Suzanne: “Het mooie vind ik dat ons team bestaat uit heel verschillende mensen, die om wat voor reden dan ook geen regulier werk hebben.” Juttersgeluk werkt met strandjutten aan een duurzame en sociale toekomst. 

Bewustzijn plasticsoep 

Ook Nederland Schoon zette zich de afgelopen 10 jaar actief in om de bewustwording rondom ‘beachtrash’ te verhogen. Jarenlang heeft Nederland Schoon geïnvesteerd in de strandenaanpak, in kennisdeling, in het verstevigen van initiatieven en in de Schoonste Strandenverkiezing. De Schoonste Strandenverkiezing is inmiddels opgenomen in het brede 'Programma Schone Stranden' en wordt elk jaar succesvol georganiseerd door Strand Nederland. Suzanne: “Alle acties hebben bijgedragen aan meer bewustzijn rondom het milieuprobleem van plasticsoep, en aan een schoner strand. Ik zie ook dat afval ‘jutten’ normaal gevonden wordt. Als je ziet hoeveel mensen die hun hond uitlaten tegelijk ook met een afvalzakje rondlopen. Dat is super. Tegelijkertijd maak ik me wel veel zorgen om het feit dat de stukjes plastic die wij vinden steeds kleiner zijn. Je ziet ze in eerste instantie niet liggen op het strand, daarom lijkt het schoon. Maar als je beter kijkt dan ligt het strand er vol mee. Bij bepaalde weersomstandigheden en zeestromingen is het wel heel zichtbaar, dan ligt de vloedlijn vol microplastics.” 

Juttersgeluk kijkt vooruit 

Wat is Suzannes Juttersgeluk? Suzanne: “Dat ik betekenisvol werk heb gecreëerd: werk waarmee ik goed doe, buiten ben, creatief bezig ben en werk waarmee ik mensen help hun kracht te vinden. De komende jaren willen we ons met Juttersgeluk meer richten op onze circulaire producten. We willen onder andere onze technieken voor plastic recycling verbeteren. Daarnaast creëren we ook waarde aan de sociale kant. Wij creëren waardevolle werkgelegenheid voor mensen die geen regulier werk hebben. In een omgeving waar ze zich veilig voelen en zo hun eigen talenten kunnen ontdekken en benutten. Dat kan voor langere tijd of juist tijdelijk als tussenstation voor een volgende stap in het werkzame leven. Het draagt bij aan herstel en gezondheid, opbouw van zelfvertrouwen, hun dagritme, minder eenzaamheid en zich onderdeel voelen van een geheel. Allemaal mooie mensen met zoveel talent. Samen hebben we het leuk. Voor mij is dat ook juttersgeluk. Ik vind het geweldig om dat te zien en daaraan bij te dragen.” 

Hulp nodig van iedereen 

Suzanne voelt zich gesteund door strandbezoekers. Er zijn meer initiatieven die zich inzetten voor schone stranden. Bijna dagelijks rapen er vrijwilligers van Juttersgeluk op de stranden van Bloemendaal en Zandvoort. “Ik heb wel het idee dat er een shift komt in het gedrag van mensen. Bij sommigen zie je die al, zoals bij de Supporters van Schoon van Nederland Schoon. Wat een goede community is dat. Ik zou zeggen: het is goed wat je doet, raap afval waar je kunt, of dat nu op het strand is, op straat of in het bos. En als je een dagje naar het strand gaat, probeer dan te bedenken hoe je iets zónder plastic mee kunt nemen. Is de verpakking echt nodig? Vul bijvoorbeeld gewoon drinkbekers met ijs en limonade en laat drinkpakjes met losse rietjes in de supermarkt staan. Of neem als strandgast de mindset van een wandelaar in de bergen over: verpakkingen die je vol meeneemt kun je ook leeg meenemen. Toch? Gewoon terug in de tas naar huis.” 

Laat je inspireren door Juttersgeluk