NederlandSchoon en Bevrijdingsfestivals samen voor schoon

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 05 mei 2017

NederlandSchoon en de Bevrijdingsfestivals slaan handen ineen voor schone festivalterreinen.

Dit jaar zagen de bevrijdingsfestivals er een stuk schoner uit en dat is geen toeval. De Bevrijdingsfestivals en NederlandSchoon hebben zich voor het eerst landelijk samen ingezet om het zwerfafval op de festivalterreinen te verminderen. Zo stonden er zichtbaar meer afvalbakken op de terreinen, kregen bezoekers bij de ingang een papieren afvalzakje voor hun eigen afval en waren schoonmaakteams ter plaatse zichtbaar actief om het zwerfaval op te ruimen. En het resultaat mag er zijn. De festivalterreinen bleven beduidend schoner: tijdens én na de optredens.  

Van lokale naar landelijke aanpak

Vorig jaar werkte NederlandSchoon lokaal al samen met Bevrijdingsfestivals Roermond en Groningen. Ook daar werden extra opvallende afvalbakken geplaatst en kwamen schoonmaakteams zichtbaar in actie. Dat bleek zo’n succes dat deze aanpak dit jaar landelijk werd uitgerold. Esther Lubberding,  namens de Bevrijdingsfestivals aanjager van dit project: “Bezoekers in Roermond en Groningen gaven destijds aan het prettig te vinden dat de terreinen zichtbaar schoner waren en ook de gemeenten waren positief. De reacties bleken dit jaar niet anders te zijn. Daarnaast konden we de samenwerking met gemeenten verder versterken. Dus eigenlijk slaan we door de samenwerking met NederlandSchoon twee vliegen in één klap: we maken ons samen sterk voor een schoner milieu en bezoekers beleven nog meer plezier aan het festival.”

"Een schone wereld is belangrijk voor mijn kinderen. We wonen in de buurt, misschien lopen we hier morgen weer. Dan is het fijn als het schoon is!"

Isabelle Burt | Voorburg

Dit jaar sloten twaalf van de veertien Bevrijdingsfestivals zich aan bij de landelijke aanpak van NederlandSchoon en de Bevrijdingsfestivals. Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon verheugt zich op de samenwerking met de Bevrijdingsfestivals: “De voorbereidingen voor de Bevrijdingsfestivals voor volgend jaar zullen binnenkort alweer opgestart worden en dan bespreken we met de organisatie hoe het nog succesvoller kan worden aangepakt met alle deelnemende gemeenten. Natuurlijk hopen we dat alle veertien Bevrijdingsfestivals meedoen en we zo nog meer mensen kunnen overtuigen van het belang van een schone leefomgeving.”

Over Bevrijdingsfestival Nederland

De Bevrijdingsfestivals zijn een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft richting aan de zingeving van herdenken en vieren, en aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het comité organiseert de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei. Daarnaast adviseert en ondersteunt het comité andere herdenkingen in het land en ontwikkelt het voorlichtingsprogramma’s en publiekscampagnes.