"Kinderen gooien afval niet meer achteloos weg"

Delen
  • Gepubliceerd op 01 oktober 2020

Het gaat goed met het project Schone Scholen in Roosendaal. Op basisschool Aïsha worden mooie resultaten geboekt.

Kinderen die enthousiast afval scheiden in de klas. Leerlingen die hun ouders erop aanspreken: waarom doen wíj dat thuis niet? Een paar resultaten van het project Schone Scholen van de gemeente Roosendaal. "Jong geleerd is oud gedaan." 

Basisschool Aïsha in Roosendaal is een schone school. Wat dat betekent? "We gebruiken eigen drinkbekers!", roepen kinderen. "Er staan aparte bakken in de klas voor papier, plastic, groente en fruit", zegt de juffrouw. ‘We hebben respect voor onze leefomgeving. "Aïsha is een van de 14 basisscholen die het keurmerk Schone School kregen uitgereikt", vertelt Bas Raeijmaekers, senior projectleider Afval en Reiniging van de gemeente Roosendaal.

Lange adem

"Met het keurmerk belonen we basisscholen die grote stappen zetten in de aanpak van zwerfafval", aldus Raeijmaekers. Hij stond aan wieg van het project Schone Scholen, dat in 2018 het licht zag. Sindsdien is het aantal scholen met keurmerk verdubbeld. Wil je meedingen, dan moet je als school vier punten kunnen afvinken. "Je hebt onder meer een aparte papierinzameling in elke klas en op het schoolplein staan speciale vuilnisbakken. Ook hoort een deelnemer aan minstens drie van zeven voorwaarden te voldoen. Leerlingen mogen geen kauwgom kauwen op het schoolplein bijvoorbeeld, of er hoort een aparte inzameling voor GFT-afval te zijn."

Met dit project wil de gemeente het opruimen van zwerfafval ‘zo structureel mogelijk maken’. Raeijmaekers: "Kinderen leren vroeg dat afval niet iets is dat je weggooit op het schoolplein of op straat, maar dat het op een bepaalde plek hoort en wordt gerecycled. Leerlingen gooien afval minder achteloos weg. Kinderen die thuis geen afval scheiden, spreken hun ouders erop aan. Jong geleerd is oud gedaan."