Omschrijving:
Dit rapport van Dijksterhuis en van Baaren is bedoeld om gemeentes te inspireren hun bewoners te betrekken bij het schoonmaken en schoonhouden van de buurt. Deze menukaart geeft antwoord op hoe je als gemeente mensen kunt stimuleren en faciliteren bij participatie, hoe je participanten blij en actief houdt en hoe je als gemeente om kunt gaan met participatie-initiatieven.
Ook interessant
Convenant aanpak zwerfafval
Met behulp van dit voorbeeldconvenant Aanpak zwerfafval kunnen afspraken tussen gemeente en het bedrijfsleven over de gemeenschappelijke verantwoordelijkheden met betrekking tot het schoonhouden van een bepaald gebied worden vastgelegd.
Convenanten zijn er in vele soorten en maten. De vorm hangt af van het specifieke beleid, de samenwerking en de doelen. Er is dan ook geen strikt vastgelegde vorm of inhoud van een convenant.
Plan van aanpak gebiedsadoptie
Dit plan van aanpak is gericht op gemeentemedewerkers die bedrijven, verenigingen of individuele mensen binnen hun gemeente willen stimuleren om een eigen schoongebied te adopteren.
Gebiedsadoptie is een belangrijke strategie op weg naar een zwerfafvalvrij Nederland en daarmee heel relevant voor gemeenten. Maar hoe motiveer je mensen om een gebied te adopteren en hoe houd je ze als adoptant betrokken?
In dit document bieden we een plan van aanpak, inspiratie en enkele voorbeelden die gemeenten kunnen helpen met het stimuleren van gebiedsadoptie in hun regio.
Draaiboek Landelijke Opschoondag
Dit draaiboek helpt gemeenten of andere partijen om zwerfafval opruimacties te organiseren en coördineren. Wil je in jouw gemeente een opschoonactie organiseren tijdens de Landelijke Opschoondag, de World Cleanup Day of tijdens je eigen evenement? Dit draaiboek is een handige checklist. Welke keuzes kun je maken? Wat moet je allemaal regelen? En vol met handige tips hoe je dit het beste kunt doen.