Omschrijving:
Onderzoek naar het effect van gedragsinterventie op vermindering van vervuilgedrag en verhoging van veiligheidsgevoel. De gemeente Rotterdam wil het vervuilgedrag en de veiligheidsgevoelens verbeteren: “Hoe kunnen we vervuilgedrag verminderen en veiligheidsgevoelens verhogen met een gedragsinterventie?”.
Dijksterhuis & van Baaren heeft deze vraag beantwoord door een gedragsinterventie te ontwikkelen. Deze interventie is getest in een onderzoek in twee Rotterdamse straten.
In dit rapport is beschreven:
- Hoe vervuilgedrag en veiligheidsgevoelens tot stand komen;
- De interventie en haar toetsing;
- Het effect van de interventie op vervuilgedrag en veiligheidsgevoelens;
- Hoe de interventie het beste ingezet kan worden om de wens van de gemeente Rotterdam stadsbreed te kunnen realiseren.
Ook interessant
Inspirerende zwerfafvalcampagnes wereldwijd
In dit document vind je een overzicht van buitenlandse campagnes en onderzoeken. Laat je inspireren en leer van de ervaring van ons internationale netwerk.
Effectmetingen. Wat kun je leren over je lokale zwerfafvalaanpak?
In dit kennisdocument laten we zien wat het nut is van effectmetingen bij een integrale, lokale zwerfafvalaanpak. De gemeenten Emmen en Delft zijn in 2019-2020 aan de slag gegaan met de integrale, lokale zwerfafvalaanpak van Nederland Schoon. Aan de hand van de effectmetingen gaan we in dit document in op de resultaten van hun aanpakken. De uitkomsten geven inzicht in de effectiviteit van de gekozen interventies. In Emmen is een Snoeproute-aanpak uitgevoerd en in Delft een Fastfood-locatie aanpak.
Dit kennisdocument dient ter inspiratie om nog effectiever aan de slag te gaan met de integrale aanpak van zwerfafval.
Schonere parken & recreatiegebieden - Hoe pak je dat aan?
In dit kennisdocument gaan we in op hoe je met gedragsbeïnvloeding zwerfafval in parken en recreatiegebieden kunt aanpakken.
Bezoekers en beheerders storen zich aan de hoeveelheid zwerfafval die in parken en recreatiegebieden ligt, zeker na een mooie zonnige dag. Hoe pak je zwerfafval effectief aan? En hoe verschilt de aanpak van parken van die van drukke recreatiegebieden? Wat doe je bijvoorbeeld tijdens piekdrukte of een evenement in een stadspark?