Slimmer Schoonhouden

Delen

Bewoners en winkeliers zetten zich graag in voor een schonere omgeving. Maar, hoe houd je je omgeving slim schoon? Geef ze een extra zetje in de rug met onze slimme adoptieprogramma’s zoals de gebieds- of afvalbakkenadoptie.

Om bewoners en winkeliers enthousiast te krijgen, werken laagdrempelige maatregelen die veel resultaten boeken vaak het best. Gebruik hierbij de tools en ondersteuning die NederlandSchoon beschikbaar stelt. Zo kan je met het adoptieplan als bewoner of winkelier een gebied in de buurt adopteren en schoonhouden. Dit vergroot het gevoel van emotioneel eigenaarschap, stimuleert de actieve inzet van individuen én het brengt samenwerking tussen verschillende partijen in de buurt tot stand.
 
Slim gebruik van bestaande data en nieuwe technieken zorgt ervoor dat afvalbakken op het juiste moment geleegd worden. Daarmee zet je bestaande mankracht en middelen extra efficiënt in. 

4 x slim schoonhouden in jouw gemeente 

1. Gebiedsadoptie 


Draagvlak creëren voor het schoonhouden van de buurt begint bij het aanmoedigen van de kleine groep actieve bewoners  die al betrokken is . Ook het werven en stimuleren van nieuwe adoptanten is een belangrijk onderdeel. Door de adoptie van een bepaald gebied te ondersteunen met een toolkit, materialen, een online platform en met praktische bijeenkomsten, worden bestaande initiatieven versterkt en wordt een bredere betrokkenheid geactiveerd. 

2. Afvalbakkenadoptie


In Rotterdam gebeurt het al: bewoners en ondernemers adopteren afvalbakken in de buurt. Samen zorgen zij ervoor dat de voorzieningen goed gebruikt worden én in goede staat blijven. Dat is waardevol, want schone voorzieningen stimuleren schoon gedrag. Adopteren wordt gemakkelijk door de communicatiemiddelen, schoonmaakmaterialen en een toolkit die wij beschikbaar stellen. Zo kan je meteen aan de slag. 

3. Datagestuurd Schoonmaken


Er is heel veel data beschikbaar. Wanneer je gaat werken met data, kan je efficiënter schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan een slimme afvalbak met een sensor die zelf aangeeft wanneer de bak geleegd moet worden. De basis ligt bij het slim gebruiken van bestaande data. Daarna kan je aan de slag met de data die de nieuwe technieken verzamelen. Op die manier beheer je een gebied nog efficiënter. 

4. Fastfoodaanpak


Bestrijd zwerfafval rondom fastfoodrestaurants met een praktijkgerichte aanpak. Voor succes bij binnenstedelijke gebieden is een nauwe samenwerking tussen verschillende fastfoodbedrijven en de gemeente belangrijk. Bij stadsrandlocaties ligt de oplossing vaak in het herinrichten van parkeerterreinen. In beide gevallen geldt: effectieve afvalbakken, ondersteunende communicatie en onderlinge communicatie zijn onmisbaar. 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten hoe Slimmer Schoonhouden jouw gemeente kan helpen? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Benader de gemeenteadviseur in jouw regio of neem meteen contact op.