Schoon Belonen

Delen

Een collectief beloningssysteem dat maatschappelijke organisaties zoals scholen, sport- en/of buurtverenigingen motiveert om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. Door daadwerkelijk zwerfafval op te ruimen ben je niet alleen een voorbeeld voor anderen, het zet je aan het denken. Het is zo gek nog niet om je afval netjes weg te gooien!

Meedoen aan Schoon Belonen betekent dat je als sportvereniging of school je pmd-afval scheidt en zwerfafval opruimt. Ze gaan op een positieve manier de samenwerking aan met bewoners uit jouw gemeente. Maatschappelijke organisaties die meedoen met een opruimactie zamelen regelmatig zwerfafval in. Het opruimmateriaal bestel je gemakkelijk in de NederlandSchoon webshop. Met al het verzamelde afval sparen ze voor een collectieve beloning. Denk aan een watertappunt op het schoolplein of een picknicktafel van gerecycled materiaal. 
 
Met Schoon Belonen werk je met educatie aan duurzame bewustwording en gedragsverandering die jouw gemeente helpt schoon te blijven, ook in de toekomst. Meer dan 70 gemeenten zijn al actief met Schoon Belonen! 
 
 

4 x Schoon Belonen in jouw gemeente

  • Toolkit Schoon Belonen
Om je als startende Schoon Belonen-gemeente op weg te helpen krijg je een toolkit. Deze zit vol met communicatiematerialen zoals bestickerde afvalbakken, communicatiemiddelen en een uitgebreide kennisbank. Via supportervanschoon.nl maak je gemakkelijk een online gemeentepagina aan. Hier kan je aandacht geven aan het thema zwerfafval binnen jouw gemeente.  Kortom, alles wat je nodig hebt voor een vliegende start.  
  • Lesmaterialen
Schoon Belonen biedt het basis- en voortgezet onderwijs online en offline lesmateriaal aan. Dit lesmateriaal bestaat uit een interactieve website aandeslagmetafval.nl, verschillende games, posters en een afvalkoffer om spelenderwijs aan de slag te gaan met afval en afvalscheiding. Het lesmateriaal is een combinatie van leren en doen. Zo dragen scholen bij aan bewustwording en gedragsverandering voor een schone gemeente.  
  • De SchoonChallenge
Een compact, aantrekkelijk en interactief lesaanbod speciaal voor scholieren in de onderbouw. Deze challenge bestaat uit 3 lessen met als doel: zelf verantwoordelijkheid nemen voor een schone omgeving en niet bijdragen aan zwerfafval en plastic soep. In de lessen is ruimte voor discussie en debat en leerlingen maken zelf een poster of social media post om aandacht te geven aan zwerfafval. Natuurlijk gaan de leerlingen ook zelf naar buiten om zwerfafval te verzamelen. 
  • Supporter van Schoon Opschoonacties
Sportclubs en scholen die meedoen aan opschoonacties vervullen een belangrijke rol binnen Schoon Belonen. Daarom biedt NederlandSchoon ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van opschoonacties. Haak als Schoon Belonen-gemeente eenvoudig aan op landelijke initiatieven zoals de Landelijke Opschoondag, de winkelgebied verkiezing of andere acties.  Deelnemende clubs en scholen kunnen in de NederlandSchoon webshop opruimmaterialen bestellen. Voor het opzoeken of aanmelden van een opschoonactie, maar ook voor inspiratie gebruik je het platform supportervanschoon.nl. 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten hoe Schoon Belonen jouw gemeente kan helpen? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Neem contact op of meld je meteen aan als Schoon Belonen-gemeente.