Effectieve Inzet Afvalbakken

Delen

De ene afvalbak is de andere niet. Hoe effectief de aanwezigheid van een afvalbak is, hangt onder andere af van de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. En van de afvalbak zelf natuurlijk.

NederlandSchoon heeft veel kennis over de optimale inzet van afvalvoorzieningen in relatie tot gedragsbeïnvloeding. Daarom hebben wij ál onze kennis verwerkt tot 4 verschillende modules waarmee jouw gemeente snel en laagdrempelig aan de slag kan. Vergroot bijvoorbeeld de zichtbaarheid van afvalvoorzieningen of pak snoeproutes aan. 

4 x effectieve inzet van afvalbakken 

1. Gebiedsadvies Optimalisatie Afvalvoorzieningen 

Past het afvalbakkenbeleid binnen jouw gemeente bij de zwerfafvalproblematiek die er speelt? Doe de check! Met een zorgvuldige inventarisatie en het schouwen van hotspots in jouw gemeente zie je al snel of de afvalvoorzieningen nog op orde zijn. Is er ruimte voor verbetering? Met dit inzicht kan je meteen aan de slag om de afvalvoorzieningen te optimaliseren.

2. Zichtbaarheidspakket Afvalvoorzieningen


Vergroot op een slimme en betaalbare manier de effectiviteit van de afvalvoorzieningen binnen jouw gemeente. In het pakket zitten onder andere NederlandSchoon (mini)-afvalbakken, stoeptegels met een ‘schoonboodschap’ en gedragsbeïnvloedende stickers. Deze bakken en de middelen zijn ontwikkeld op basis van de laatste gedragswetenschappelijke inzichten en op basis van bewezen effectiviteit. 

3. Snoeproute-aanpak

Tussen scholen en supermarkten en/of fastfoodrestaurants zie je vaak veel zwerfafval: de snoeproute. Pak deze snoeproutes aan met speciale bakken en de juiste inzet van communicatiematerialen. Voor het creëren van draagvlak en een gezamenlijke insteek voorzien we in een startbijeenkomst met alle betrokken partijen binnen jouw gemeente. Daarna is het voor jouw gemeente eenvoudig meerdere snoeproutes aan te pakken. 

4. Evenementenaanpak 

Een schoon evenement, groot en klein, daar wordt iedereen blij van: bezoekers, organisatoren, omwonenden en de gemeente. Zwerfafval voorkomen begint bij  een goede afstemming met organisatoren van evenementen. Maak hiervoor gebruik van de kennis van NederlandSchoon, bijvoorbeeld over welke middelen op welke manier ingezet kunnen worden en over de rolverdeling tussen evenementenorganisaties en gemeente. 

Nieuwsgierig geworden?

Wil je weten hoe Effectieve Inzet Afvalbakken jouw gemeente kan helpen? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Benader de gemeenteadviseur in jouw regio of neem meteen contact op.