Sluit je aan

Schone waterkant: ik help mee!

Hoeveel afval sla jij aan de haak?

Schoon water is van levensbelang voor mens en dier. Sportvisserij Nederland zet zich daarom met hart en ziel in voor het schoonhouden van water en waterkant. Met onze campagne ‘Vang 5’ moedigen we sportvissers aan om tijdens het vissen 5 stuks afval (of 5 minuten) op te ruimen. Vis jij met ons mee naar vuil? Laat ons weten waar jij de waterkant wilt schoonmaken en sla zoveel mogelijk afval aan de haak. Samen houden we de natuur schoon!

Kies je gebied

Vang5

5 stuks afval (of 5 minuten) opruimen. Help jij mee?

Lees meer

Duurzaamheid bij Sportvisserij Nederland

Geen lood in de sloot

De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren actief in voor een schoon watermilieu. Eén van de aandachtspunten is het gebruik van lood. Sportvissers gebruiken lood vaak als werpgewicht en het belandt dus ook wel eens in het water. Maar lood is giftig voor mens en dier – in het water hoort het dus zeker niet thuis.

Sportvisserij Nederland werkt intensief samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo aan de Green Deal ‘Sportvisserij Loodvrij’. Een gezamenlijk programma, met als doel het gebruik van lood binnen de hengelsport terug te dringen en uiteindelijk te stoppen. In 2027 moet de hengelsport volledig loodvrij zijn.

Lees meer

Aan de slag

Kies hier hoe je in actie komt

Je wilt je inzetten voor een schonere buurt? Geweldig! Kies hieronder welke optie het beste bij je past. Je gebied of actie wordt automatisch aan Sportvisserij Nederland gekoppeld.

Eigen schoongebied

  • Een vast stukje straat, park of strand om voortaan schoon te houden
  • Je ruimt op, bent buiten, beweegt én inspireert anderen
  • Een gratis opschoonpakket (je betaalt wel verzendkosten)

Eenmalige actie

  • Eén keer aan de slag
  • Alleen, met je eigen huishouden of met één persoon - op 1,5 meter afstand
  • Een gratis opschoonpakket bij een actie vanaf 5 personen (je betaalt wel verzendkosten)

Veiligheid voorop

Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen? Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Bekijk advies

Supportershop

Bestel je materialen

Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Of een actie met 5 personen of meer? Dan krijg je een gratis opschoonpakket waarmee je aan de slag kunt (je betaalt wel verzendkosten).

Naar de Supportershop