Sluit je aan

Samen met Plastic Soup Foundation voor World Cleanup Day

Tijdens World Cleanup Day geven we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Met dit initiatief streeft Plastic Soup Foundation ernaar aandacht te vergroten voor zwerfafval en plastic in het milieu. Op World Cleanup Day verzamelen we bovendien data over het afval. Met die kennis kunnen we het probleem bij de bron oplossen. Doe je met ons mee? Zet namens Plastic Soup Foundation een schoongebied op de kaart en help mee met het afvalonderzoek. World Cleanup Day is een internationaal initiatief van Let’s Do It! World, wordt in Nederland gecoördineerd door Plastic Soup Foundation en gesteund door Nederland Schoon en tientallen partners

Kies je gebied

Van symptoombestrijding naar bronbestrijding

Het vastleggen van afvalitems tijdens World Cleanup Day is heel belangrijk. Kennis over wat we vinden maakt het mogelijk om het probleem bij de bron aan te pakken. Zodat er betere verpakkingen kunnen worden ontwikkeld of dat statiegeld wordt ingevoerd op de meest voorkomende afvalitems zoals plastic flesjes en blikjes. Vorig jaar deden in Nederland deden 39.324 deelnemers aan 2.517 opruimacties mee. Samen registreerden we 127.211 afvalitems. Wereldwijd waren 20 miljoen mensen tegelijk onze planeet aan het opruimen. Help je ons mee om het dit jaar nog groter te maken?

World Cleanup Day is mede mogelijk dankzij de steun van onze partners, de sponsors en alle supporters. Samen regelen zij de benodigde faciliteiten en roepen hun netwerk, klanten en werknemers op om mee te doen. Juist ten tijde van deze coronacrisis vinden we het als organisatie belangrijk om verbroedering te zoeken en samen de krachten te bundelen voor onze planeet. We nodigen bedrijven, verenigingen en iedereen uit om tijdens WCD met ons mee te doen! Lees meer over de mogelijkheden en voorwaarden.

Meer over Worldcleanupday

Aan de slag

Kies hier hoe je in actie komt

Je wilt je inzetten voor een schonere buurt? Geweldig! Kies hieronder welke optie het beste bij je past. Je gebied of actie wordt automatisch aan Plastic Soup Foundation gekoppeld.

Eigen schoongebied

  • Een vast stukje straat, park of strand om voortaan schoon te houden
  • Je ruimt op, bent buiten, beweegt én inspireert anderen
  • Een gratis opschoonpakket (je betaalt wel verzendkosten)

Eenmalige actie

  • Eén keer aan de slag
  • Alleen, met je eigen huishouden of met één persoon - op 1,5 meter afstand
  • Een gratis opschoonpakket bij een actie vanaf 5 personen (je betaalt wel verzendkosten)

Veiligheid voorop

Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen? Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Bekijk advies

Supportershop

Bestel je materialen

Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Of een actie met 5 personen of meer? Dan krijg je een gratis opschoonpakket waarmee je aan de slag kunt (je betaalt wel verzendkosten).

Naar de Supportershop