Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Drie goede redenen voor een goede gewoonte

Waarom deze campagne?

We snappen dat je voor kauwgom kiest. Voor het lekkere smaakje of een frisse adem. Maar wat doe je als de smaak eraf is? Of als je ergens zonder kauwgom naar binnen wil? Vaak belandt kauwgom dan op straat. Dat is om drie redenen jammer: het is vies, duur en slecht voor de natuur.

Een straat vol kauwgom ziet er vies uit en je wil niet dat het aan je schoenen plakt. Voor gemeenten is het duur om die kauwgom weg te laten halen, omdat er speciale apparaten voor nodig zijn. En anders blijft kauwgom jarenlang liggen: de natuur heeft veel tijd nodig om het af te breken. Zolang de kauwgomresten er liggen, lokken ze anderen uit om ook hun kauwgom op straat te spugen. Drie goede redenen dus om van kauwgom in de afvalbak een goede gewoonte te maken. Doe je mee?

 

Toolkit

Wil je als school of bedrijf aan de slag met de strijd tegen kauwgom op straat? Met behulp van de materialen in deze toolkits helpen we je op weg.

Toolkit scholen

Deze toolkit is speciaal ontwikkeld voor scholen. In deze toolkit vind je onder meer posters, afvalbakjes en andere uitingen waarmee je aan de slag kan om kauwgom op jouw schoolplein te verminderen. 

 

Toolkit retail & petrol

Deze toolkit is speciaal ontwikkeld voor retail & petrol. In deze toolkit vind je onder meer posters, afvalbakjes en andere uitingen waarmee je aan de slag kan om kauwgom op straat in jouw omgeving te verminderen.

Kijk hoe scholieren erin trappen

De Plakprank

Vervelend hè, kauwgom onder je schoen? Je plakt vast en krijgt het er lastig af. Wij lieten het scholieren in heel Nederland voelen door plakmatten voor de ingang van hun school te leggen. Ze trapten er allemaal in! En ze gooien hun kauwgom voortaan liever in de kauwgomcollectebus of afvalbak. Drie scholen gingen hierna de strijd met elkaar aan. De school die in 66 dagen de meeste kauwgom inzamelde, won een mooie prijs. Waarom 66 dagen? Omdat onderzoekers zeggen dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. 

Na de periode van 66 dagen is er een reductie van gemiddeld 44% nieuw kauwgom afval op de drie schoolpleinen gemeten. Nederland Schoon is blij met het effect van haar aanpak en stelt de aanpak daarom per vandaag beschikbaar aan alle scholen in Nederland.

De middelbare school in Amsterdam won de kauwgom collecte contest. Inez Oosterhof, docente en voorzitter van het Green Team binnen de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert vertelt trots: “Het ene moment lijkt het schoolplein bedekt met witte stipjes, het andere moment wint de school een prijs omdat onze scholieren de meeste kauwgoms netjes weggooien! Ik ben zo blij dat we als school laten zien dat we ons steentje bijdragen aan het verminderen van zwerfafval.’’

Lees hier het persbericht

Frisse mond, frisse mind!

Voordelen van kauwgom

Wist je dat naast je adem ook je hoofd frisser wordt van een kauwgompje? Als je kauwgom kauwt, krijgen je hersenen meer zuurstof en lijkt je geheugen beter te werken. Het kauwen helpt ook om minder gestrest te zijn. En kauwgom is goed voor je gebit. De kauwgom in je mond vangt bacteriën en je maakt meer speeksel aan, waardoor je tandglazuur sterker wordt. Ga je vliegen? Kauw kauwgom en je hebt minder last van het drukverschil.

Lifehacks bij kauwgom-ongelukjes

Kauwgom in je haar?

Kauwgom op je kleren? Leg ze een tijdje in de vriezer. De kauwgom wordt dan hard en is er makkelijk af te halen. Kauwgom op je bank? Je bank stop je natuurlijk moeilijk in de vriezer. Maar een theedoek of plastic zak met ijsblokjes op de kauwgomvlek heeft hetzelfde effect. Pak bij kauwgom in je haar niet meteen de schaar. Smeer het stukje waar de kauwgom zit in met olie. Daarna haal je het er beter uit. De beste tip: houd je kauwgom gewoon lekker in je mond. En mik ‘m daarna in de afvalbak.

Waar komt kauwgom vandaan?

Kauw hier maar ‘ns op!

Oermensen kauwden op het dikke sap van de sapodillaboom en de oude Grieken op hars van de mastiekboom. Pas toen de Amerikanen rond 1870 smaakjes en suiker toevoegden aan de gom uit bomen, werd het populair. Later ontdekten ze in Amerika dat de natuurlijke gom ook na te maken was. Kauwgom had snel Amerika veroverd, maar in Nederland was het bijna onbekend. Dat veranderde toen Amerikaanse soldaten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onze kant op kwamen. Bij de bevrijding deelden ze hun kauwgom met ons en sindsdien kauwen wij ook lekker gom.

Veelgestelde vragen

Hier lees je de meest gestelde vragen over de kauwgomcampagne. 

Veelgestelde vragen

De kauwgomcampagne is een initiatief van de kauwgomproducenten in samenwerking met Nederland Schoon. En is om zwerfafval door kauwgom tegen te gaan.

Kauwgom geeft een frisse adem, maar op straat uitgekauwd oogt het een stuk minder fris. Voor gebiedsbeheerders is het lastig en duur om kauwgom van de straat te verwijderen omdat hier speciale apparaten voor nodig zijn. Daarnaast nodigt een uitgekauwd kauwgompje op straat uit om de volgende daar ook weg te gooien. Hoewel het lastig is exact te duiden hoeveel kauwgom er in Nederland op de grond ligt is elk kauwgompje er een te veel. Bij metingen blijkt dat de gemiddelden variëren per gebied van 3 stuks kauwgom per m2 tot 16 stuks per m2. Genoeg redenen om er een gewoonte van te maken om kauwgom na het kauwen in de afvalbak te mikken.

Nederland Schoon en kauwgomproducenten willen mensen stimuleren om kauwgom na het kauwen structureel netjes in de prullenbak te gooien. Deze Mik ‘m erin campagne van Nederland Schoon richt zich specifiek op jongeren van 13 tot 18 jaar op de middelbare scholen: Christelijke scholengemeenschap Buitenveldert in Amsterdam, Gomarus College in Groningen en Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Het doel van de campagne is om het gedrag van de doelgroep duurzaam te beïnvloeden: na het kauwgom kauwen netjes je kauwgom in de afvalbak mikken. Na deze interventie op middelbare scholen wordt er ook een interventie ontwikkeld in samenwerking met de openbaar vervoer branche, retailbranche en petrolbranche. 

Campagne is mogelijk gemaakt door