Adopteer jouw eigen stukje op Schoonopdekaart.nl in Heerenveen

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 14 januari 2019

Vanaf nu kun je via schoonopdekaart.nl je eigen stukje Heerenveen adopteren, het platform is onderdeel van een brede zwerfafvalaanpak.

Als iedereen een stukje in zijn omgeving zwerfafvalvrij houdt, dan staat Heerenveen snel schoon op de kaart. Op de website schoonopdekaart.nl/Heerenveen wordt het mogelijk gemaakt om een stukje in Heerenveen te adopteren en deze schoon te houden, alleen of met anderen. Dit platform is onderdeel van een brede zwerfafvalaanpak en loopt tot en met het voorjaar. De zwerfafvalaanpak is in september van start gegaan in Zaandam, Rotterdam-Noord, Heerenveen en Meierijstad en wordt gecoördineerd door NederlandSchoon. Getest wordt welke elementen van de aanpak een positief resultaat opleveren om de inzet verder uit te kunnen rollen door heel Nederland.

Welk stukje houd jij schoon in Heerenveen?

Helene van Zutphen (Directeur NederlandSchoon): “Als je woon- of werkomgeving schoon is, voelt dat een stuk prettiger en veiliger. Bovendien doe je het milieu er een groot plezier mee. Daarom is er in Heerenveen in het najaar van 2018 een brede zwerfafvalaanpak gestart die bedrijven, gemeenten, scholen en (sport)verenigingen mobiliseert om in actie te komen tegen zwerfafval. Schoonopdekaart.nl is onderdeel van deze aanpak.” Helene vervolgt: “Als iedereen een stukje aanpakt, dan staat Heerenveen snel schoon op de kaart. Zo hopen we dat schoonopdekaart.nl zoveel mogelijk mensen mobiliseert en inspireert, en zorgt voor een zwerfafvalvrij Heerenveen.”  

Landelijke Opschoondag 2019

Op 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Tijdens de Landelijke Opschoondag 2019 slaan het bedrijfsleven, buurtbewoners, ondernemers en vrijwilligers hun handen ineen om Nederland schoon te maken. Voor iedereen een uitgelezen kans om het geadopteerde stukje schoongebied een extra beurt te geven of een opschoonactie in de buurt te organiseren. Initiatiefnemer NederlandSchoon organiseert voor de 17e keer deze dag om mensen te stimuleren zwerfafval op te ruimen en daarmee te laten zien dat ze een schone buurt belangrijk vinden. Iedereen kan meedoen door een opschoonactie te organiseren of aan te sluiten bij een bestaande actie via www.supportervanschoon.nl.  

Over de zwerfafvalaanpak

De zwerfafvalaanpak in Heerenveen bestaat uit tal van maatregelen. Zo komen er onder andere extra afvalbakken en opschoonacties. Supermarkten en andere retailers houden de omgeving rondom hun vestiging extra schoon. Lokale campagnes met incentiveprogramma’s, informatie en educatie ondersteunen de acties.