Aan de slag met het gemeenteprogramma zwerfafval

Delen

Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijker voor iedereen. Bewoners, bedrijven en ondernemers zien het liefst een schone gemeente. Maar hoe pak je dat slim aan? Om je op weg te helpen organiseert NederlandSchoon in februari nog twee voorlichtingsbijeenkomsten. Deelname is kosteloos.

Iedere gemeente is uniek en heeft zo haar eigen zwerfafvalaanpak. Bij de ene gemeente ligt de nadruk op het effectief inzetten van afvalbakken, bij de ander meer op handhaving van bijplaatsing. Een ding hebben alle gemeenten met elkaar gemeen: er wordt hard aan getrokken om zwerfafval te verminderen. 

Losse modules die aansluiten bij jouw beleid 

Met het Gemeenteprogramma Zwerfafval kies je als gemeente zelf welke ondersteuning het best past binnen het bestaande afvalbeleid en afvalvoorzieningen. Er zijn allerlei preventieve, oplossende, harde én zachte maatregelen. Maar, welke module kan je het best inzetten? Veel gemeenten vragen zich af wat er nu écht werkt. 

Wanneer is een gemeente écht schoner?

Om antwoord te geven op deze vraag is monitoring binnen de gemeente belangrijk. Dit kost natuurlijk tijd en geld, maar het levert een hoop waardevolle informatie op. Je begint bij de basis: met minimale inspanning meet je het centrum en de restgebieden. Dat doe je volgens de CROW meetlatten methodiek, maar met advies van NederlandSchoon. De data die je met ons deelt wordt veilig opgeslagen en is zichtbaar in jouw Zwerfafvaldashboard. Op de lange termijn kun je jezelf ook vergelijken met andere gemeenten. 

Bezoek een bijeenkomst in de buurt

NederlandSchoon helpt je graag op weg naar nog minder zwerfafval in 2019. Leer meer over monitoring, hoe je dit het best in jouw gemeente toepast en ontdek wat het nieuwe Gemeenteprogramma Zwerfafval allemaal te bieden heeft! Kom naar een van de twee regiobijeenkomsten, ontmoet andere gemeenten, laat je inspireren en wissel ervaringen met elkaar uit. 

Data & locaties regiobijeenkomsten

  • 12 februari - Philharmonie in Haarlem
  • 19 februari - Hotel Pullman Cocagne in Eindhoven (Deze bijeenkomst is helaas vol, maar aanmelden voor de wachtlijst is mogelijk.)

Meld je direct aan