Zwerfafvalkompas geeft datagedreven oplossingen

Delen
  • Gepubliceerd op 30 september 2020

Het Zwerfafvalkompas van GoClean helpt gemeenten preventieve maatregelen nemen tegen zwerfafval

Hoe handig is het om te weten op welke locatie het meeste zwerfafval ligt? En waaruit dat precies bestaat? Het Zwerfafvalkompas van GoClean geeft gedetailleerde ‘datagedreven’ antwoorden.

Het klinkt als een detective. In het Gelderse Renkum ligt op de (snoep)route tussen een middelbare school en de supermarkt opvallend veel zwerfafval. Sigaretten, blikjes bier en plastic verpakkingen. Waar komt dat precies vandaan? ‘Als je als gemeente de ‘bron’ kent, kun je de doelgroepen aanspreken, en zo de hoeveelheid zwerfafval helpen terugdringen’, aldus Joyce Bosveld van GoClean. Deze organisatie ontwikkelde het Zwerfafvalkompas: een systeem dat zwerfafvaldata verwerkt en analyseert. Gemeente Renkum gebruikt het nu ruim een jaar. ‘Het geeft informatie over wat precies het probleem is op een specifieke locatie, zodat je gericht kunt zoeken naar een oplossing’, aldus Bosveld.

Litterati

GoClean - opgericht door Peggy Blaauw, die tijdens haar ochtendwandeling met hond en kinderwagen steevast een tasje bij zich had om zwerfafval op te rapen - bestaat nu ruim 4 jaar. Inmiddels gebruiken zo’n 10 gemeenten het Zwerfafvalkompas, waaronder Renkum, Duiven en Doesburg. De stichting werkt nauw samen met Litterati, een app waarmee zwerfafvalrapers door heel het land waardevolle informatie vastleggen. Bosveld: ‘Wij vonden dat die data specifieker uitgelezen konden worden. Daarom ontwikkelden we in nauwe samenwerking met Litterati het Zwerfafvalkompas voor de Nederlandse markt. Wij importeren data vanuit Litterati en vertalen die naar gedetailleerde informatie voor analyses.’ Terug naar Renkum. Uit data van het kompas bleek dat rondom een hotel nagenoeg dezelfde samenstelling van zwerfafval lag als op eerder genoemde snoeproute. Bosveld: ‘Uiteindelijk bleek het overgrote deel van het zwerfafval te herleiden naar de hotelgasten en níet naar middelbare scholieren zoals we aanvankelijk dachten.

Geen kwade opzet

De gemeente maakte daarop een planning. Er wordt een zwerfafval-infographic gemaakt voor de hotelbezoekers, op het parkeerterrein bij de school komen bewustwordingsborden te hangen. De gemeente zal ‘strategisch’ prullenbakken plaatsen, en gaat in gesprek met de lokale winkeliers over alternatieve verpakkingen. Bosveld: ‘Wij zorgen voor rapporten en advies. De gemeente bepaalt welke aanbevelingen worden uitgevoerd.’ Volgens haar reageren betrokken partijen eigenlijk altijd positief. ‘Bij zwerfafval is er niet altijd sprake van kwade opzet. We kloppen niet op de deur van bedrijven met de mededeling: ‘dit vinden we van jullie terug’. We voeren een open gesprek over wat samen gedaan kan worden.

Enthousiaste vrijwilligers

Dylan van Dijk, regisseur Energie en Klimaat bij de gemeente Renkum, is te spreken over het kompas. ‘Door zwerfafval inzichtelijk en feitelijk te maken, kun je misconcepties van tafel vegen. Ik kan effectiever met mijn uren omgaan.’ Data uitlezen is een kwestie van inloggen, klikken op verschillende kaarten en filters instellen. Van Dijk merkt dat het kompas zorgt voor meer enthousiasme. ‘We merken dat deze creatieve manier van zwerfafvalaanpak voor inwoners een extra motivatie is om samen met de gemeente de strijd tegen zwerfafval aan te gaan.’

Meer weten?

Voor meer informatie over het Zwerfafvalkompas, ga naar: zwerfafvalkompas.nl, of stuur een bericht naar: info@goclean-deliemers.nl