Zwerfafval.incijfers.nl slim uitgebreid en geüpdatet

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 04 november 2020

Gemeenten die gebruik maken van de Zwerfafvalvergoeding kunnen hun data nu nóg makkelijker bekijken en analyseren via Zwerfafval.incijfers.nl.

De visuele weergave van data is aangescherpt en er zijn wat handige functies toegevoegd. Voor de optimalisatie was een nauwe samenwerking met gemeenten van essentieel belang. Uit sessies met vier focusgroepen zijn een 3 belangrijke updates voortgekomen;
  • de visuele weergave van monitoringresultaten is aangescherpt en uitgebreid, 
  • benchmarkdata, stukstellingsgegevens en monitoringresultaten per gebiedstype zijn toegevoegd, 
  •  gemeenten kunnen nu hun eigen informatie uit de vragenlijsten Beleid en Beheer inzien via het dashboard. 

Dankzij deze aanpassingen is het nu nóg eenvoudiger om het eigen beleid te benchmarken, vergelijken met de rest van Nederland, andere provincies of plaatsen in dezelfde stedelijkheidsklasse. Daarnaast kan men nu ook selecties maken uit de data voor opgemaakte prints. Handig voor in beleidsstukken.   

Praktijk koppelen aan cijfers 

Marcel Wildeboer (Gemeente Veendam/Pekela) deelnemer aan een van de focusgroepen is erg te spreken over de relatie tussen praktijk en cijfers die duidelijker wordt: “Ik ben nieuw in deze functie. Samen met Nederland Schoon kijk ik hoe we onze zwerfafvalcijfers in kaart kunnen brengen. De benchmark helpt daarbij. Door de praktijkervaring te koppelen aan de cijfers kunnen we de hotspots in kaart te brengen. Dat is mooi. Uiteindelijk wil iedereen graag een schone ruimte om zich heen zien.”  

Enorme motivatie 

Dorien Giesberts (Gemeente Zaanstad) is vooral blij met de manier waarop resultaten worden weergegeven. “Ik ben blij met Zwerfafval.incijfers.nl en de gegevens die je eruit kunt halen. Het is leuk om te zien waar we staan. En dat je jezelf kunt vergelijken als gemeente. Als het goed gaat, is het een opsteker voor iedereen die met zwerfafval bezig is. Om het op deze manier inzichtelijk te krijgen is echt geweldig! Je krijgt een wat breder inzicht. In Zaanstad scoren we bovengemiddeld als het gaat om schoon. Dat motiveert enorm. ”  

Meer weten? 

Wil je meer weten over Zwerfafval.incijfers.nl of gedachten uitwisselen over de inhoud? Neem dan contact op. Dat kan via e-mail: monitoring@nederlandschoon.nl of telefonisch 070 - 304 20 80.