Hof van Twente winnaar Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019

Delen
 • Den Haag
 • Gepubliceerd op 31 oktober 2019

Centrum Delden in Hof van Twente mag zich een jaar lang Schoonste Winkelgebied van Nederland noemen. Ede, De Fryske Marren en De Wolden zijn ook winnaars.

Hof van Twente grote winnaar

Centrum Delden in Hof van Twente mag zich een jaar lang Schoonste Winkelgebied van Nederland noemen. Het winkelcentrum wordt door bezoekers als zeer aangenaam beleefd, dat resulteerde in een score van 8,52. 39 respondenten van de 41 gaven aan zeer weinig zwerfafval te zien in Centrum Delden. Daarnaast wordt de betrokkenheid van de winkeliers en gemeente erg hoog gewaardeerd. En vindt het overgrote deel van de geïnterviewden dat er voldoende afvalbakken aanwezig zijn. Saillant detail: tijdens het onderzoek trof de inspecteur geen enkele stuk grof zwerfafval aan. Het enige verbeterpunt zit in de zichtbaarheid van afvalbakken.

Wethouder Wim Meulenkamp is blij met het resultaat: "Een schone omgeving heeft vooral met gedrag te maken van de gebruikers van de omgeving. Als je als Delden de eerste prijs krijgt voor het Schoonste Winkelgebied van Nederland, dan is dat ook de eerste prijs voor de winkeliers, aanwonenden en het winkelend publiek. Dat is natuurlijk top en wij zijn dan ook erg trots op iedereen die bijdraagt aan een schoon winkelgebied!"

Top 10 winkelgebieden

Voor de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn de afgelopen maanden 480 winkelgebieden in 110 gemeenten onderzocht. Hiervoor zijn observatieteams ingezet die bezoekers enqueteerden. Uit alle deelnemers scoorden de onderstaande finalisten het beste; Hof van Twente is de onbetwiste winnaar. 

Ranglijst Gemeente Plaats Winkelgebied
1 Hof van Twente Delden Centrum Delden
2 Vieland Vlieland Centrum Vlieland
Schiermonnikoog Schiermonnikoog Centrum Schiermonnikoog
Uden De Drossaard De Drossaard
De Wolden De Wijk Centrum De Wijk
Veere Veere Centrum Veere
Helmond Helmond Winkelcentrum Brandevoort
Veere Domburg Centrum Domburg
9 Ameland Hollum Centrum Hollum
10  Terschelling Midsland Centrum Midsland
 

Top 3 gemeenten

Categorie Grote Gemeente

Ede is de grote winnaar in de categorie ‘Grote Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2019’. Bezoekers in gemeente Ede geven aan dat de gemeente erg betrokken is. Ook over de architectuur is men te spreken. 

 1. Ede
 2. Zaanstad
 3. Zwolle

Categorie Middelgrote Gemeente

De Fryske Marren wint in de categorie Middelgrote Gemeente. De overwinning is te danken aan het decoratieve groen, de goede bestrating en het gevoel van veiligheid tijdens een bezoek aan het winkelgebied, aldus geïnterviewde bezoekers. 

 1. De Fryske Marren
 2. Heerenveen
 3. Purmerend

Categorie Kleine Gemeente

De Wolden wint in de categorie Kleine Gemeente omdat de winkelgevels erg schoon zijn en je er geen sporen van vandalisme ziet.

 1. De Wolden
 2. Veere
 3. Lochem

Hoogste Stijger

Winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem kwam uit de bus als hoogste stijger.

Online Scorebord Schone Winkelgebieden

Het belang van een schoon winkelgebied wordt onder meer zichtbaar gemaakt via het interactieve Scorebord Schone Winkelgebieden. Hierin kan men alle resultaten van het afgelopen jaar inzien. De resultaten van 2019 zijn vanaf 31 oktober zichtbaar. Deelnemers kunnen er in één oogopslag zien hoe hun winkelgebied scoort ten opzichte van andere winkelgebieden en gemeenten, welke thema’s het goed doen en welke thema’s extra aandacht verdienen.

"Zo worden winkelstraten groener en gezelliger gemaakt. Wat ons vooral opvalt en enthousiast stemt, is hoeveel bezoekers de betrokkenheid van gemeenten en winkeliers opmerken en prijzen. Die betrokkenheid is wat ons betreft de sleutel tot zwerfafvalvrije, veilige en aantrekkelijke winkelgebieden."

Helene van Zutphen | Nederland Schoon