Word ook Supporter van Schoon

Delen

Een zwerfafvalvrij Nederland begint bij samenwerking. Op beleidsniveau en op straat. En tussen alle relevante partijen. Met het oog op deze samenwerking heeft Nederland Schoon supportervanschoon.nl opgericht. Hét online platform dat gemeenten, inwoners, scholen, bedrijven en (sport)verenigingen motiveert en inspireert om samen in actie te komen voor een omgeving zonder zwerfafval.

Ik ben Supporter van Schoon

De opruimactie als bindmiddel

Centraal op supportervanschoon.nl staat de opruimactie. Deze fysieke inspanning, waarbij mensen de handschoen oppakken en letterlijk in actie komen tegen zwerfafval, raakt alle doelstellingen van het platform. Deelnemers raken betrokken bij hun buurt en bij het onderwerp. Ze geven een prachtig voorbeeld en inspireren anderen om ook in beweging te komen. En ze wakkeren breed bewustzijn rondom het onderwerp aan: afval op straat is niet normaal. En het is normaal om je daar als inwoner, ondernemer, sportclub of vereniging iets van aan te trekken. Ook op supportervanschoon.nl: veel tips en video’s die helpen bij het opruimen van zwerfafval. Plus een webshop vol met materialen – van lesprogramma tot afvalzak – voor educatieve, communicatieve én praktische ondersteuning. 

Een unieke pagina voor elke gemeente

In 6 jaar tijd is het aantal geregistreerde Supporters van Schoon – mensen die opschoonacties organiseren in hun buurt - opgelopen tot maar liefst 224.667. Dit betekent een geweldige achterban, die we graag alle mogelijkheid blijven bieden om betrokken te zijn en te blijven. Daarom bestaat op supportervanschoon.nl nu ook de mogelijkheid om een eigen schoongebied te kiezen: een vorm van gebiedsadoptie, waarbij de adoptant de intentie uitspreekt om een stukje straat, park, strand of schoolplein voortaan netjes te houden. Ook is er voor iedere Nederlandse gemeente een unieke, eigen gemeentepagina ontwikkeld.

In 3 stappen aan de slag

Gebiedsadoptie vergroot het gevoel van eigenaarschap, versterkt de intrinsieke motivatie tot schoon gedrag en het werkt aanstekelijk: een buurt die actief schoon gehouden wordt, blíjft ook schoner. Daarom nodigt Supporter van Schoon iedereen – van beleidsmaker tot inwoner - uit om een eigen schoongebied op de kaart te zetten.

Dat is heel eenvoudig:

  • Ga naar https://www.supportervanschoon.nl/kaart en voer je postcode in.
  • Teken het stukje buurt af dat je graag tot je persoonlijke schoongebied maakt.
  • Maak de adoptie compleet door je gegevens achter te laten. Nodig nu collega’s, buren, familie of kinderen uit om binnenkort het eerste rondje door de buurt te doen. En bestel in de Supporter Shop alle materialen voor een succesvolle opschoonactie.