Ruim 100 blikpersers op Haagse kampioenschappen

Delen

Onder grote publieke belangstelling zijn afgelopen zaterdag de finales van het Haagse blikperskampioenschap gehouden op Stadsboerderij Landzigt. In totaal persten de ruim 100 deelnemers aan het zomertoernooi samen meer dan 600 blikjes, die ze zelf inzamelden in hun buurt.

“We zochten voor onze 10 locaties naar een ludieke activiteit in de zomervakantie. Op een beurs kwam ik toevallig een blikpers tegen. Ik bedacht er een wedstrijd bij met voorrondes in de hele stad”, licht Hans de Rijk, hoofd Stadsboerderijen en projectleider Schoon Belonen het idee toe.

YouTube filmpjes zijn alleen zichtbaar als je marketing-cookies accepteert. Cookieinstellingen wijzigen

Persoonlijke en lokale werving

De grote animo voor de wedstrijden is volgens De Rijk te danken aan de sterke sociale functie in de wijk die de kinderboerderijen hebben. “Dat hebben we gebruikt om het thema en het evenement onder de aandacht te brengen. Via de persoonlijke benadering van onze beheerders en met posters op de locaties hebben we veel vaste bezoekers uit de buurt enthousiast kunnen maken.” 

Succesvol persbericht

Op het eerste persbericht vanuit  de Stadsboerderijen kwam veel reactie van de lokale media. “We kregen veel positieve aandacht in de plaatselijke kranten, op internet en een item van Den Haag TV. Volgens mij een combinatie van het ludieke wedstrijdelement, de zomertijd en onze goede contacten met de bezoekers.”  

Blikpers op tournee

De blikpers wordt na deze succesvolle zomer breder ingezet voor de pilot Schoon Belonen. De Rijk: “Scholen en verenigingen die extra aandacht willen geven aan de bestrijding van zwerfafval, kunnen de blikpers en blikvanger bij ons bestellen voor een wedstrijdevenement. We merken dat de pilot steeds meer bekendheid krijgt, dat gaan we straks ongetwijfeld terugzien in de resultaten.”  

Het finalespel en de winnaars

In de voorrondes kregen de deelnemers in vier leeftijdscategorieën een halve minuut de tijd om zoveel mogelijk blikjes te persen. Die blikjes moesten ze zelf verzamelen in hun woonomgeving. In de finale voegde De Rijk een extra educatieve component toe: “Deelnemers konden extra scoren met goede antwoorden op afvalvragen en een afvalsorteeropdracht.”  

De spelers

4 - 5 jaar (blikwerpen)
1.    Indy Koch (5 jaar)
2.    Floortje Lemaire (4 jaar)

6 - 7 jaar
1.    Alperen (7 jaar) en Freek Hofstra (6 jaar)
2.    Indie (7 jaar)

8 - 10 jaar
1.    Ayla (10 jaar)
2.    Musa (8 jaar)

10+ 
1.    Edanur (12 jaar)
2.    Tom van Vlierden (11 jaar)