NederlandSchoon lanceert zwerfafvalaanpak ´Flesjes in de bak'

Delen
  • Den Haag
  • Gepubliceerd op 04 oktober 2018

De introductie van speciale plastic flesjesbakken markeert de start van de zwerfafvalaanpak ‘Flesjes in de bak – zo doen we dat’.

De zwerfafvalaanpak is in september van start gegaan in Zaandam, Rotterdam-Noord, Heerenveen en Meierijstad en wordt gecoördineerd door NederlandSchoon. Het doel is om in 2020 de hoeveelheid kleine plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90% te reduceren én daarnaast 90% van de kleine plastic flesjes te recyclen. Supermarkten, producenten, tankstations, horeca, groothandels, vastgoed- en afvalbedrijven steken in samenwerking met gemeenten, scholen en (sport)verenigingen de handen uit de mouwen. Elke locatie kent een eigen, passende zwerfafvalaanpak. Getest wordt welke elementen van de aanpak een positief resultaat opleveren om de inzet eind dit jaar verder uit te kunnen rollen door heel Nederland.

Start in Zaandam

De zwerfafvalaanpak bestaat uit tal van maatregelen. Zo komen er onder andere extra afvalbakken en opschoonacties. Supermarkten en andere retailers houden de omgeving binnen een straal van 100 meter rondom hun vestiging schoon én ze zamelen plastic flesjes in. Lokale campagnes met incentiveprogramma’s, informatie en educatie ondersteunen de acties.

Zaandam is één van de vier locaties waar de aanpak van start gaat en waar op resultaat gemonitord wordt. Op schoonopdekaart.nl wordt inzichtelijk hoeveel mensen zich op deze locaties al inzetten tegen zwerfafval. 

Opschoonactie op de Dag van de Duurzaamheid


Op de Dag van Duurzaamheid, woensdag 10 oktober, vindt een grote opschoonactie plaats van 10.00 tot 12.30 uur. De start is bij McDonald’s, Koningin Julianaweg en de route telt ca 5 kilometer. Iedereen die Zaandam een stukje schoner en mooier wil maken is van harte welkom. Registratie kan via supportervanschoon.nl

Helene van Zutphen (directeur NederlandSchoon) legt het belang uit; “Een zwerfafvalvrije omgeving is bepalend voor ons leefplezier in de buurt en voor de manier waarop we veiligheid ervaren op straat. Met ‘Flesjes in de bak - zo doen we dat’, zetten de gecommitteerde partijen zich gezamenlijk in om zwerfafval terug te dringen en grondstoffen optimaal te hergebruiken."