Gemeenteprogramma Zwerfafval

Delen

Veel gemeenten trekken er al hard aan om zwerfafval te verminderen. Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijker voor bewoners, bedrijven en ondernemers. Maar, iedere gemeente is uniek en haar zwerfafvalproblemen ook. Daarom biedt het Gemeenteprogramma een gebalanceerd aanbod voor extra maatregelen die passen binnen jouw gemeente.

Een overzichtelijk programma met losse modules

Het programma beschikt over allerlei preventieve, oplossende, harde én zachte maatregelen. Om als gemeente goed te kunnen werken aan de zwerfafvalaanpak kan je deze modules los van elkaar of gecombineerd inzetten. Zo kies je als gemeente zelf welke ondersteuning het beste past binnen het bestaande afvalbeleid en afvalvoorzieningen. Wil je hoge ogen gooien? Kies dan uit iedere pijler minimaal één module.

5 x zwerfafval bestrijden

1. Effectieve Inzet Afvalbakken

De ene afvalbak is de andere niet. Hoe effectief de aanwezigheid van een afvalbak is hangt onder andere af van de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. En de afvalbak zelf natuurlijk. 

2. Slimmer Schoonhouden

Bewoners en winkeliers zetten zich graag in voor een schonere omgeving. Maar, hoe houd je je omgeving slim schoon? Geef ze bijvoorbeeld een extra zetje in de rug met ons slimme gebieds- of afvalbakkenadoptieprogramma. 

3. Schoon Belonen

Een collectief beloningssysteem dat maatschappelijke organisaties zoals scholen en sport- en/of buurtverenigingen motiveert om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. Door daadwerkelijk zwerfafval op te ruimen ben je niet alleen een voorbeeld voor anderen, het zet je aan het denken. Het is zo gek nog niet om je afval netjes weg te gooien! 

4. Handhaving

Je hebt als gemeente de basis, je afvalbeleid en de implementatie daarvan, op orde. De volgende stap is een hoger bewustzijn over zwerfafval creëren bij lokaal betrokken partijen zoals ondernemers, beleidsmedewerkers, handhavers en bewoners. Er is veel aandacht voor positieve communicatie en advies. Waar nodig, wordt extra handhaving ingezet. 

5. Monitoring

Je zet je als gemeente actief in tegen zwerfafval en vraagt je af, werkt het? Worden mijn gemeente én Nederland er echt schoner van? Meten is weten. Je wilt natuurlijk inzicht in de zwerfafavalaanpak van jouw gemeente. Misschien wil je ook weten of inwoners en bewoners dezelfde beleving hebben als het over zwerfafval in jouw gemeente gaat. 

Alle inhoud in één oogopslag

Wil je de hele programma-inhoud en alle losse modules op een rijtje? Download dan de infographic. Hierin zie je precies wat het programma biedt. 

Download Infographic

Volop ruimte voor een maatwerkaanpak 

Het zwerfafvalprobleem of de zwerfafvaldoelstelling is voor iedere gemeente verschillend. Daarom helpt een ervaren gemeenteadviseur bij het kiezen van de beste aanpak voor jouw gemeente. NederlandSchoon faciliteert daarnaast uitwisseling van kennis tussen gemeenten, zo hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden. 

Benieuwd hoe NederlandSchoon jouw gemeente kan helpen?

We helpen je graag bij het behalen van de zwerfafvaldoelstellingen van jouw gemeente. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.