Gemeenteprogramma Zwerfafval

Delen

Veel gemeenten trekken er al hard aan om zwerfafval te verminderen. Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijker voor bewoners, bedrijven en ondernemers. Iedere gemeente is uniek en haar zwerfafvalaanpak ook. Daarom biedt het Gemeenteprogramma een gebalanceerd aanbod van extra maatregelen die passen binnen jouw gemeente.

Het programma beschikt over allerlei preventieve, oplossende, harde én zachte maatregelen. Om als gemeente effectief te werken aan de aanpak van zwerfafval kun je deze modules los van elkaar of gecombineerd inzetten. Zo kies je als gemeente zelf welke ondersteuning het beste past bij het bestaande afvalbeleid en de aanwezige afvalvoorzieningen. 

 

Deze 5 pijlers bieden we aan

1. Effectieve Inzet Afvalbakken

De ene afvalbak is de andere niet. Hoe effectief de aanwezigheid van een afvalbak is hangt onder andere af van de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. Lees alles over de vier interventies.  

2. Slimmer Schoonhouden

Door middel van adoptieprogramma's betrek je (fastfood)ondernemers en bewoners actief bij het schoonhouden van de omgeving. Slimme inzet van data maakt schoonmaken efficienter. Lees alles over de vier interventies

3. Participatie

Motiveer maatschappelijke organisaties zoals scholen, sport- en/of buurtverenigingen om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. Door opruimacties te organiseren of zelfs een eigen schoongebied te adopteren zorgen zij voor minder zwerfafval in de gemeente en geven ze een sterk voorbeeld. Lees meer...

4. Handhaving

Je gemeente heeft de basis op orde. De volgende stap is meer bewustzijn creëren bij lokaal betrokken partijen zoals ondernemers, handhavers en bewoners. Met veel aandacht voor positieve communicatie. Lees alles over de vier interventies.

5. Monitoring

Meten is weten. Je wilt inzicht in de zwerfafvalaanpak van jouw gemeente. De beeldkwaliteit en de beleving meten? Lees alles over de vier interventies.
 

Bekijk alle pijlers en interventies

We doen het samen

De zwerfafvaluitdaging is voor elke gemeente anders. Daarom helpt een ervaren regiomanager bij het kiezen van de beste aanpak voor jouw gemeente. Nederland Schoon verzorgt nieuwsbrieven en kennisbijeenkomsten waarin we de ervaringen van gemeenten delen. Zo hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden. 

Brede ervaring wordt opgedaan door 10 focusgemeenten waarmee we binnen het programma intensief samenwerken. Deze focusgemeenten kiezen uit iedere pijler ten minste 1 interventie. Het bijzondere is dat er in een focusgemeente ook een brede monitoring van zwerfafval wordt opgezet. Zo meten we gelijk de resultaten van de inspanningen.

Doe mee met het programma

Benieuwd hoe jouw gemeente schoner kan worden met hulp van het Gemeenteprogramma Zwerfafval? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met één van onze regiomanagers.

Vind jouw regiomanager