Gemeenteprogramma Zwerfafval

Delen

Veel gemeenten trekken er al hard aan om zwerfafval te verminderen. Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijker voor bewoners, bedrijven en ondernemers. Iedere gemeente is uniek en haar zwerfafvalaanpak ook. Daarom biedt het Gemeenteprogramma een gebalanceerd aanbod voor extra maatregelen die passen binnen jouw gemeente.

Het programma beschikt over allerlei preventieve, oplossende, harde én zachte maatregelen. Om als gemeente effectief te werken aan de aanpak van zwerfafval kun je deze modules los van elkaar of gecombineerd inzetten. Zo kies je als gemeente zelf welke ondersteuning het beste past bij het bestaande afvalbeleid en de aanwezige afvalvoorzieningen. 

 

Deze 5 pijlers bieden we aan

1. Effectieve Inzet Afvalbakken

De ene afvalbak is de andere niet. Hoe effectief de aanwezigheid van een afvalbak is hangt onder andere af van de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. Lees alles over de vier interventies.  

2. Slimmer Schoonhouden

Door middel van adoptieprogramma's betrek je (fastfood)ondernemers en bewoners actief bij het schoonhouden van de omgeving. Slimme inzet van data maakt schoonmaken efficienter. Lees alles over de vier interventies

3. Schoon Belonen

Een collectief beloningssysteem dat maatschappelijke organisaties motiveert om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. Educatie vormt een essentieel onderdeel. Haak ook aan bij Supporter van Schoon opschoonacties. Lees alles over de vier interventies.

4. Handhaving

Je gemeente heeft de basis op orde. De volgende stap is meer bewustzijn creëren bij lokaal betrokken partijen zoals ondernemers, handhavers en bewoners. Met veel aandacht voor positieve communicatie. Lees alles over de vier interventies.

5. Monitoring

Meten is weten. Je wilt inzicht in de zwerfafvalaanpak van jouw gemeente. De beeldkwaliteit en de beleving meten? Lees alles over de vier interventies.

Samenwerken

De zwerfafvaluitdaging is voor iedere gemeente verschillend. Daarom helpt een ervaren gemeenteadviseur bij het kiezen van de beste aanpak voor jouw gemeente. NederlandSchoon verzorgt nieuwsbrieven en kennisbijeenkomsten waarin we de ervaringen van gemeenten delen. Zo hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden. 

Brede ervaring wordt opgedaan door 10 focusgemeenten waarmee we binnen het programma intensief samenwerken. Deze focusgemeenten kiezen uit iedere pijler ten minste 1 interventie. Het bijzondere is dat er in een focusgemeente ook een brede monitoring van zwerfafval wordt opgezet. Zo meten we gelijk de resultaten van de inspanningen.

Het totaal van de 20 interventies bekijk je in één oogopslag hier.  

Meedoen?

Onze gemeenteadviseurs werken per regio en zijn eenvoudig te bereiken via mail. Bellen kan ook, naar 070 304 20 80. 

Ja, ik wil meer informatie