Delft: Ocean Cleanup in het klein

Delen
  • Gepubliceerd op 30 september 2020

Angelique Stroomberg en Mira Roosenburg, Delftse ondernemers, zijn de drijvende kracht achter de Canal Cleanup. Ze werken samen met de gemeente aan een schone omgeving.

Op de berg afval liggen een fiets, mondkapjes en een eenhoornknuffel. Ze zijn opgevist tijdens de Canal Cleanup Delft. Deze grachtenschoonmaakactie is opgezet door twee lokale ondernemers, Angelique Stroomberg en Mira Roosenburg. Ze werken samen met de gemeente Delft om de leefomgeving schoon te houden. 

Inspirator voor de grachtenschoonmaak is mede-Delftenaar Boyat Slat, die met The Ocean Cleanup plasticsoup opruimt in de oceanen. ‘Onze grachten zijn ook vuil, waarom doen we niet iets vergelijkbaars in het klein?’, zeiden Angelique en Mira tegen elkaar. In 2019 zag de Canal Cleanup Delft het licht.

Afgelopen 6 september vond de derde editie van de schoonmaakactie plaats. Bijna 200 vrijwilligers – door corona mochten er niet méér meedoen  -  voeren twee uur in onder meer fluisterboten, waterfietsen en kano’s door de Delftse grachten. ‘Met netjes en grijpers vissen ze zwerfafval uit het water. Bierkratjes, plastic, winkelwagens... Alles komt langs’, aldus Angelique. In totaal is er 550 kilo zwerfafval uit het water gehaald.

De groep vrijwilligers is een divers gezelschap. ‘Jong en oud doet mee. Van buurtverenigingen tot scouts, toeristen en de dames van de wandelclub. Zwerfafval gaat iedereen aan, iedereen heeft baat bij een opruimactie’, zegt Mira. Meedoen is laagdrempelig. ‘Het is geen wedstrijd wie het meeste opruimt. Het gaat om bewustwording, dat je je realiseert hoeveel zwerfafval we met zijn allen veroorzaken. En: dat opruimen ook op een leuke manier kan.’ 

Horeca

Ook bedrijven haken aan. Lokale horecaondernemers zorgden voor iets lekkers voor de deelnemers, denk aan een tosti of ijsje. Na de cleanup ontvingen alle opschoners als herinnering een muntje van recycled plastic. Voor de schoonmaakactie stelde Canal Hopper Delft vijf fluisterboten beschikbaar en Rondvaart Delft de waterfietsen. En een deel van de gevonden voorwerpen gaan naar kunstenaar Tijn Noordenbos, hij gebruikt ze voor zijn telefooncelkunstwerk.

Gemeente Delft deed ook een duit in het zakje. ‘De gemeente heeft het bouwen van de website bekostigd, de veiligheidshesjes en onze visitekaartjes,’ vertelt Angelique. Delft is focusgemeente van Nederland Schoon en zet extra in op het voorkomen en bestrijden van zwerfafval. 

Verantwoordelijkheid

'Nee, zwerfafval opruimen is niet alleen een taak van de lokale overheid, vinden beide dames. Iederéén is ervoor verantwoordelijk. Iedereen die woont of werkt in de gemeente is nodig. We moeten dit met elkaar doen’, aldus Angelique. ‘De vervuiling op onze planeet stop je niet met één keer schoonmaken. Je creëert pas verandering als mensen ook bereid zijn hun levensstijl te veranderen. Less is more. Koop bijvoorbeeld bij de lokale ondernemers, pak wanneer het kan de fiets, en ruim ook eens wat van een ander op. Go green before the green goes,’ zegt Mira.

Belangrijk is dat je de juiste contactpersonen kent bij de gemeente. ‘Wij hebben gelukkig een goede klik met de projectleider zwerfafval. We spreken elkaar bijna wekelijks, over de volgende opschoonactie, wat we kunnen doen in de toekomst’, vertelt Angelique. Zo willen de ondernemers hun acties uitbreiden naar wijken en parken. En ze gluren over de stadsgrenzen heen. ‘Maar die ideeën staan nog in kinderschoenen. We zijn nu vooral bezig met het opzetten van een Stichting Cleanup-All. We zijn enorm gemotiveerd en hebben de grootste plannen.’

Meer weten?

Wil je nog meer te weten komen over de Canal Cleanup Delft? Schrijf je dan in voor de webinar ‘De kracht van samenwerken’ op 29 oktober van 09.30 tot 11.00 uur. Klik hier voor meer informatie over het programma.