Sluit je aan

Samen tegen zwerfafval

Of het nu om veiligheid, gezondheid of humeur gaat: een fris opgeruimde omgeving heeft een enorme impact. Wij zijn ervan overtuigd dat Nederland in 2030 voor 100% vrij van zwerfafval kan zijn. Dat betekent dat iedereen al het afval op de juiste manier weggooit, grondstoffen worden hergebruikt en de opruimkosten minimaal zijn. Als iedereen meedoet, krijgen we het voor elkaar. Nederland Schoon is de partij die verbindt, verdiept, faciliteert en motiveert.

Zo kom je in actie

We doen dit niet alleen

100% zwerfafvalvrij dat doen we samen. Wij geloven dat door samen te werken we meer kunnen bereiken. 

Er zijn al 12653 gebieden

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen een stukje van je omgeving schoonhouden? Bekijk op de schoonkaart waar hulp gewenst is. Of waar jij aan de slag wil.

Bekijk de Supporter van Schoon kaart

Inspiratie

Verhalen en voorbeelden

Inspirerende verhalen waar we trots op zijn.

Eunice, McDonald's Nederland:

“Vanaf 2025 alleen maar duurzame verpakkingen”

Om de plastic soep – het plastic afval in zee – tegen te gaan, is in juli de Europese Single Use Plastic-richtlijn (SUP) ingevoerd. Dit heeft nogal wat gevolgen voor bedrijven. Zo moet het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik worden verminderd en zijn sommige wegwerpplastics voortaan verboden.

Onno, Sportvisserij Nederland:

“Vissers: laat je visstek schoon achter”

Sportvisserij Nederland heeft de campagne Vang5 gelanceerd, waarmee ze elke visser vragen hun visstek schoon achter te laten. Onno Terlouw, hoofd communicatie bij Sportvisserij Nederland: "Het principe van Vang5 is eenvoudig. Neem vijf minuten de tijd om het zwerfafval rond je visplek op te ruimen."

Annelies, Gemeente Den Haag:

“Containercoaches waken over 'hun' afvalcontainer”

Ondergrondse restafvalcontainers en hun ‘coaches’ dragen in Den Haag bij aan schonere straten. Betrokken bewoners adopteren een eigen container en houden het gebied eromheen schoon. “Een aanrader voor iedere gemeente!”, volgens Annelies Rebel, projectleider Participatie & Schoon.