25-meter regel

Voor jouw gemeente is de 25-meter regel een kans ondernemers samen te brengen, te activeren en voor te lichten.

Als betrokken ondernemers de omgeving binnen een straal van 25 meter van hun zaak schoon houden geven ze gelijk het goede voorbeeld. En door samen te werken is een schone omgeving makkelijker te realiseren. Deze module geeft handvatten om preventief te handhaven door tijdens bijvoorbeeld ondernemersbijeenkomsten, de 25-meter regel zichtbaar te maken en de rol van handhavers onder de aandacht te brengen.

De inhoud

  • Inleidend Stappenplan 25-meter regel: benader en activeer ondernemers. Bekijk 
  • Voorbeeld uitnodigingsbrief: handvat om effectief een ondernemersbijeenkomst te organiseren. Bekijk
  • 25-meter-schoon-pakket voor ondernemers: posters op A2 formaat die de voordelen van de 25-meter regel uitleggen, een grote of kleine NederlandSchoon afvalbak, handschoenen, grijpers, afvalzakken en “Samen houden we het hier schoon”-stickers voor de winkelruit. Bekijk
  • Notitie: geeft kennis en inspiratie via achtergronden en toepassingen in de praktijk. Bekijk
  • Juridische toelichting: legt de 25-meter regel uit Artikel 2.13 van het Activiteitenbesluit Milieubeheer uit. Bekijk

Goed om te weten

Alle digitale documenten zijn gratis toegankelijk. Ook de posters zijn gratis te downloaden. De opschoonmaterialen worden tegen kostprijs aangeboden. In overleg met je gemeenteadviseur bepaal je het aantal 25-meter-schoon-pakketten passend bij de gebieden in jouw gemeente. Afhankelijk van het aantal ondernemers varieert de tijd die nodig is voor voorbereiding en voorlichting. Het betrekken van handhavers vanaf het begin kost tijd maar werkt stimulerend. Je kunt als gemeente de Zwerfafvalvergoeding inzetten voor handhaving.

Advies in jouw regio

Benieuwd hoe je de 25-meter regel kunt inzetten in jouw gemeente? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met één van onze regiomanagers.

Vind jouw regiomanager