Sluit je aan

Meld je nu aan als vrijwilliger en help mee!

Zwerfafval in de natuur heeft negatieve effecten op planten, dier en mens. Het kan de bodem of het water verontreinigen, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt. Het duurt vaak lang voordat zwerfafval zonder tussenkomst van de mens is afgebroken. Zelfs natuurlijk afval zoals een bananenschil blijft lang bestaan. Daarom maakt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zich sterk voor een afvalvrij Nationaal Park.

Opschoonacties

In oktober 2021 - tijdens de Beleefweek 16 t/m 24 oktober – organiseren Nederland Schoon en Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug elke dag een opschoonactie waarmee tot wel 200 kilometer aan wandelpaden volledig zwerfafvalvrij gemaakt wordt. Tijdens deze week zullen cleanteams samen met vrijwilligers zwerfafval opruimen dat op en rondom de paden ligt. Deze actie is mogelijk gemaakt dankzij een donatie van Procter & Gamble.

Meedoen 

We zoeken zoveel mogelijk vrijwilligers die in de herfstvakantie willen helpen met opruimen. Samen met de cleanteams kan iedereen een steentje bijdragen.

Meld je hieronder aan als vrijwilliger voor de opschoonacties. Je kan zelf jouw gewenste dag kiezen.

Klik hier voor de startlocaties.

Wil je bijdragen aan structurele oplossingen door het zwerfafval vast te leggen in de Litterati-app?

Download de infographic

Structurele oplossingen

Maar we doen meer! Door gebruik te maken van de Litterati-app, brengen we in kaart wat voor type afval waar ligt. Die informatie helpt bij meer onderzoek naar zwerfafval, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Hierdoor kunnen we samen tot structurele oplossingen komen, die het Nationaal Park schoon houden. De afvalbakken en grijpers blijven bovendien in eigendom van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en kunnen dus blijvend ingezet worden om het park schoon te houden. 

Plastic Vrije Zones
In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug werken we ook aan PlasticVrije Zones. Dit doen we op initiatief van GoedVolk en worden hierin ondersteund door Staatsbosbeheer. Het Doornse Gat en Landgoed Zonheuvel zijn al PlasticVrije Zones. Wil jij ook een Plastic Vrije Zone maken? Hoe meer partijen het concept PlasticVrije Zone omarmen, hoe beter. Neem contact op met de initiatiefnemers voor meer informatie over het realiseren van een PlasticVrije Zone op jouw bedrijventerrein, schoolplein of in een natuurgebied. Kijk op PlasticVrije Zone | Utrechtse Heuvelrug.

Over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud kostbaar natuurgebied van 20.000 hectare, waarvan 10.000 hectare met de status Nationaal Park. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een plek waar mensen tot rust komen en nieuwe energie krijgen. Om al dit moois in stand te houden is er een brede samenwerking opgezet met gemeentes, provincie en eigenaren van natuurgebieden. Ook bewoners en ondernemers zijn in toenemende mate betrokken. Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is de aanjager en initiator van deze samenwerking. 

100% zwerfafvalvrij doen we niet alleen

Wij geloven dat we meer kunnen doen als we samenwerken. Een 100% zwerfafvalvrij National Park Utrechtse Heuvelrug bereiken we niet alleen. We roepen iedereen dan ook op om mee te helpen, voor nu en toekomstige generaties!